Index Vakbarát Hírportál

A gyógyszerész kamara budapesti elnöke: Én írtam a koronavírus-tájékoztatót (ami megegyezik egy kamu lánclevéllel)

2020. február 28., péntek 09:14 | négy éve frissítve

Tegnap számoltunk be arról, hogy a Facebookon egy számos veszélyes valótlanságot állító lánclevél terjed "Egy olasz orvos a koronavírusról" címmel. Cikkünkben bemutattuk, hogy a lánclevél számos hazugságot, sőt, józan ésszel is belátható butaságot állít a koronavírus fertőzésről.

Azt reméltük, hogy cikkünkkel megakadályozzuk, hogy kétségbeesett laikusok puszta jóindulatból tovább terjesszék a butaságot. Amint azonban egy olvasónk felhívta rá a figyelmünket, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara (MGYK) budapesti szervezete gyakorlatilag az álhírek tömegét tartalmazó lánclevél szerkesztett változatát küldte ki a budapesti gyógyszerészeknek, koronavírus-tájékoztató hírlevél gyanánt.

A hírlevél PDF-változatát azóta - vélhetően cikkünkkel szembesülve - eltávolították a honlapról, ugyanakkor azt nem tudni, hogy hány gyógyszerész kapta kézhez a hírlevelet. Ők most úgy hihetik, hogy az MGYK hiteles tájékoztatóját juttatták el nekik, pedig valójában egy teljesen kamu átverésről van szó.

A hírlevélben ilyen és ehhez hasonló állítások szerepeltek, mind tényszerűen hamis, logikailag is butaság, illetve légből kapott, minden bizonyíték nélküli kitaláció:

Figyelem, még egyszer: hiába a Gyógyszerészeti Kamara küldte ki ezeket az információkat, ez mind hülyeség.

Kérdéseket tettünk fel az ügyben az MGYK budapesti szervezetének, a központi hivatalának, illetve személyesen az országos elnöknek is. Megkérdeztük, hogy milyen források alapján állították össze a hírlevelet, kértük tőlük, hogy a benne szereplő állításokat támasszák alá tudományos bizonyítékokkal. Arról is tettünk fel kérdéseket, hogy ki engedélyezte a hírlevél kiküldését, ki lektorálta azt szakmailag, illetve hány budapesti gyógyszerészhez jutott el. 

Amint választ kapunk kérdéseinkre, frissíteni fogjuk a cikket.

FRISSÍTÉS

Hetényi László, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara budapesti elnöke reagált cikkünkre emailben, és telefonon is beszéltünk vele.

AZ ELNÖK AZT ÁLLÍTJA, HOGY A TÁJÉKOZTATÓT, AMIT MELLÉKELTÜNK A NEKI ÍRT LEVELÜNKHÖZ, ÉS AMI gyakorlatilag MEGEGYEZIK AZ INTERNETEN TERJEDŐ, "EGY OLASZ ORVOS A KORONAVÍRUSRÓL" CÍMŰ SZÖVEGGEL, Ő ÍRTA, A TAPASZTALATAI ALAPJÁN.

Azt állította, hogy nem tudott a Facebookon terjedő lánclevélről (amelynek 4 napos, olasz nyelvű verziója például itt található), tehát határozottan nem az volt a forrás; a szöveg az ő műve. Kérdésünkre egyetlen állítást sem tudott bizonyítani, egyetlen forrást sem tudott megjelölni. Mint elmondta, egy szintén gyógyszerész kollégája nézte át a szöveget, mielőtt kiküldték volna az összes budapesti patikának.

A reakciókról elmondta, hogy többen megköszönték, mert kevés információ áll a rendelkezésre. A tájékoztató eltávolítását azzal magyarázta, hogy azóta elkészült a hivatalos tájékoztató is, így ez szükségtelenné vált. A levélben megfogalmazott állításokat nem vonta vissza. Alább a teljes nekünk írt levelét közöljük:

Tisztelt Molnár Csaba Úr!

Megtisztelő, hogy a index.hu-ra írandó cikkéhez a mi levelünket kívánja forrásként felhasználni, de ez a levél olyan kritériumoknak, amit Ön kér nem felel meg. A levelet az MGYK Budapesti Szervezet elnökeként, küldtem ki a budapesti gyógyszertáraknak. A levélben leírtak több évtizedes gyógyszerészi múltunkból adódó tapasztalat, valamit a konkrét esetre alkalmazható ismeretek alapján készült összeállítás. A honlapról a levelet tegnap reggel levettük, mert elkészültek a hivatalos tájékoztató anyagok és így a erre nincs szükség.

Üdvözlettel:

dr. Hetényi László bp-i elnök

FRISSÍTÉS 2

Cikkünk megjelenése után sorra kapjuk az olvasói visszajelzéseket arról, hogy

számos szervezet, sőt háziorvos osztja a hamis lánclevelet, minden kritika nélkül.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) mintegy 200 területi vezetője is megkapta a szervezet különböző levelezőlistáiról. A NOE leveléből kitűnik, hogy ők a Családbarát Ország (CSBO) Nonprofit Közhasznú Kft-től kapták a levelet. A CSBO érdekes múltjáról ebben a cikkünkben írtunk.

FRISSÍTÉS 3

Megkeresésünkre reagált a CSBO Nonprofit Kft. is, és ők is a Gyógyszerészeti Kamara budapesti szervezetének tájékoztatóját nevezték meg a körlevél forrásaként. A levelük teljes egészében:

Társaságunk több alkalmazottja a héten érkezett haza Olaszország északi részéből, így a munkatársak körében egyre nagyobb lett az érdeklődés a koronavírus iránt.

Hozzánk is eljutott a Magyar Gyógyszerészi Kamara budapesti szervezetének tájékoztatója, ami alapján készült egy belső szövegtervezet. A szövegtervezetet szakmai felülvizsgálat helyett – téves címzés okán – köremailként küldték ki a belső levelezésben a munkatársak számára. Magunk is sajnálatosnak tartjuk, hogy egy belső kommunikációnak szánt levél idő előtt, a munkahelyen túlmenő, egyéb nyilvánosságot is kapott. A CSBO-nál belső vizsgálatot indítottunk, melynek eredménye után társaságunk megteszi az esetleges felelősségre vonást.

FRISSÍTÉS 4

Az Index megkérdezte a délutáni sajtótájékoztatón Láng-Bognár Kingát, a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs szóvivőjét az MGYK kamu lánclevéllel szinte szó szerint megegyező tájékoztatójáról, de a szóvivő azt mondta, hogy azt nem az ő hatáskörük kivizsgálni. Ugyanakkor a "rémhíreket terjesztő és pánikot keltő lapok" ellen jogi lépéseket fontolgatnak.

FRISSÍTÉS 5

A budapesti MGYK-elnök által kiküldött tájékoztatóról megkérdeztük Hankó Zoltán országos elnököt is. Válaszában arra ugyan nem tért ki, hogy mennyire tartja tarthatónak a budapesti elnök azon állítását, hogy egy korábbi lánclevéllel azonos tájékoztatót írt, viszont kiemelte, hogy a tájékoztató honlapról való törlését annak visszavonásaként értékeli. Íme Hankó Zoltán válasza:

1. A Magyar Gyógyszerészi Kamara Budapesti Szervezete által szervezete tagjainak (budapesti gyógyszerészeknek) kiküldött, koronavírusokkal kapcsolatos tájékoztatóját ismerem. Tudomásom szerint a közzétételt követő néhány órán belül – gyógyszerész kollégákkal kapcsolatos konzultációt követően – a Kamara Budapesti Szervezetének honlapjáról a tájékoztatót törölték. Ezt a tájékoztató visszavonásaként értékelem. Szerencsésnek tartottam volna, ha nemcsak a honlapon közzétett tartalom, hanem a tájékoztató hírlevél visszavonására is ezzel párhuzamosan sor kerül.

2. A Kamara országos szervezetének kommunikációval kapcsolatos alapelve, hogy lehetőség szerint szakmai és szakmapolitikai szempontból is megalapozott, hiteles és kontrollált tájékoztatást nyújtsunk valamennyi gyógyszerésznek, különös tekintettel arra, hogy kollégáink egyetemet végzett szakemberek, akiknek a tájékozódását elő kell segítenünk, de nekik minden szakmai és szakmapolitikai kérdésben önálló döntéseket kell hozniuk.

3. A Kamara országos szervezetének a koronavírus-járvány kockázatával kapcsolatos szakmai kommunikációjában a fenti elvek figyelembe vételével jártunk el. Több napos adatgyűjtést és hatóságok általi adathitelesítést követően 2020. február 27-én délután tettünk közzé a Kamara honlapján ( www.mgyk.hu) egy olyan, 5 dokumentumból álló összeállítást

https://www.mgyk.hu/koronavirussal-kapcsolatos-tajekoztato-gyogyszereszeknek.html ,

amely a gyógyszerészek tájékozódását hatósági anyagok és nemzetközi szervezetek ajánlásainak figyelembe vételével segíti. Jelenleg a Kamara országos szervezete által támogatott gyógyszerészi tájékoztatás alapját ez az összeállítás jelenti.

Tekintettel arra, hogy a koronavírus természetével, terjedésével, fertőzőképességével, prevenciójával és gyógykezelésével kapcsolatos, tudományosan megalapozott álláspontok kialakítása a mai napig folyamatban van, nincs semmilyen garanciám arra vonatkozóan, hogy a ma hitelesnek elfogadott információink validitása holnap is biztosított lesz. Ezért a későbbi korrekció lehetőségét kizárnom nem szabad. Így a gyógyszerészek tájékoztatását illetően elképzelhető, hogy a honlapon tegnap közzétett tájékoztató kapcsán a későbbiekben korrekcióval, illetve további pontosítással kell majd élnünk.

4. Tekintettel arra, hogy területi szervezeteink tájékozódásra rendelkezésre álló lehetőségei korlátozottabbak, ugyanakkor a gyógyszerészek tájékozódás iránti igénye náluk közvetlenül is megjelenik, az országos szervezetünknél nehezebb helyzetben vannak. Tevékenységük megítélése elsődlegesen saját tagságuk kompetenciája. Tudomásom szerint budapesti szervezetünk az országos honlapon 2020. február 27. délután megjelent „hivatalos” tájékoztatást tagjainak közvetlenül is hozzáférhetővé tette.

Rovatok