Index Vakbarát Hírportál

Hiába a kormány figyelmeztetése, burjánzanak a koronavírusos álhírek

2020. február 29., szombat 09:42 | aznap frissítve

Bár a kormány illetékesei minden adandó alkalommal hangsúlyozzák, hogy a koronavírussal kapcsolatos ál- és rémhírek terjesztése az utolsó dolog, amire most szükség van, sőt, az ilyesmi bűncselekmény és azonnali rendőrségi intézkedéssel jár (volt is már ilyen ügyben letartóztatás), úgy tűnik, ez nem riasztja vissza az ilyesmiből élő hazai oldalakat.

A Political Capital szakértői a hazai nyilvánosságban terjedő koronavírusos dezinformációkat és összeesküvés-elméleteket elemezték, és arra jutottak, hogy ezek több százezer emberhez jutnak el, elsősorban a Facebookon keresztül. Ezek jellemzően nem halálesetekkel riogató (mint a már említett, letartóztatással végződött esetben), de pánikkeltésre alkalmas, hamis narratívákat terjesztenek a közösségi médiában.

Az álhírek feltérképezése során az elmúlt három hétből több mint 8000 releváns Facebook-bejegyzést találtak, ezeknek nagy részét persze a mainstream média beszámolói tették ki. 213 olyan posztot azonosítottak, amelyek konkrét álhírek voltak, ezekért 13 portál volt a felelős. A legnagyobb ilyen a több mint 700 ezer követővel futó hírhedt Mindenegybenblog volt, a legaktívabbak pedig a Világ titkai, Titkok szigete és Titok terminál nevű oldalak, ahol egyenként 30-50 koronavírusos kamuhírt azonosítottak. Ezek az oldalak 25 és 100 ezer közti követőtáborral bírnak. A közönség is ezeknél az oldalaknál volt leginkább vevő az álhírekre, több mint 10 ezer megosztással terjesztették tovább innen a hamis információkat.

A koronavírusos trendre felkapaszkodott a Political Capital listája szerint a magyar oltásellenes mozgalom (“oltáskritikus életvédők”) is, de bizarr módon elkaptak ilyen cikket a kormány egyik leglelkesebb támogatójának számító - bár a fideszes médiagodzilla KESMA-n kívüli - Békemenet-szervező Demokrata magazinban is, ami annak “járt utána”, hogy valóban Bill Gates szabadította-e a világra a járványt. (Egyébként természetesen nem, de a lap cikke inkább azt az opciót lebegteti, hogy hát, ki tudja.)

A PC tanulmánya négy nagy csoportba osztja a koronavírussal kapcsolatos álhíreket és összeesküvés-elméleteket:

A teljes tanulmányt itt olvashatja el.

Rovatok