Index Vakbarát Hírportál

Újabb törpeoroszlánt fedeztek fel, de már kihalt

2020. március 1., vasárnap 08:46

Ausztrál kutatók egy új erszényesoroszlán-fajt fedeztek fel Új-Dél-Walesben - írja a CNN. A Új-Dél-Wales-i Egyetem kutatói egy nemrég előkerült koponyadarabot vizsgálva vették észre, hogy a maradvány, amit nézegetnek különbözik a többi hasonlü erszényesoroszlán-maradványtól. A nagyjából házimacska méretű állat állkapcsa és koponyájának formája hasonlított, de markánsan különbözött is azoktól a maradványoktól, amelyek egy 2017-ben felfedezett erszényesoroszlánhoz tartoztak.

Majd további hasonló maradványokat vizsgálva arra jutottak, hogy egy új fajról van szó az erszényesoroszlánokon belül.

A 2017-ben felfedezett állatot Wakaleo schouteninek nevezték el egy Peter Schouten nevű ausztrál festő előtt tisztelegve, aki csak és kizárólag különféle őskori életképeket fest meg, különös tekintettel kihalt állatokra.

A mostani faj a Lekaneleo roskellyae nevet kapta, és a kutatók szerint nagyon éles, nagyon hegyes fogai voltak, amelyekkel gyakorlatilag bármit képes volt elharapni. Az állat az erszényesoroszlánokhoz hasonlóan házimacska méretű, valószínűleg a fákon élt, és a feltételezések szerint madarakkal, kígyókkal találkozott.

Ami még érdekes az ehhez hasonló erszényesoroszlánokban, hogy a kutatók szerint ugyan oroszlán a nevük, de valójában sokkal közelebb állnak a kengurukhoz és a koalákhoz.

Ezek az állatok 24 millió évvel ezelőtt éltek a Földön, és nagyjából 35 ezer évvel ezelőtt haltak ki teljesen.

A kutatók azt remélik, hogy ha sikerül megfejteniük, hogy mi okozhatta a különleges ragadozó állatok kihalálását, akkor ahhoz is közelebb juthatnak, hogy a jelenlegi faunára hogyan hat majd a klímaváltozás.

Rovatok