Index Vakbarát Hírportál

Amerikai tiszti főorvos: Ne vegyetek maszkot, emberek!

2020. március 2., hétfő 14:59 | aznap frissítve

Jerome Adams, az Egyesült Államok tiszti főorvosa arra kéri az embereket Twitter-üzenetében, hogy hagyjak fel a szájmaszkok vásárlásával. Amerikában is - természetesen - a koronavírus-járványtól való félelmükben rohanták meg az emberek a maszkokat árusító üzleteket. A tisztifőorvos szerint egyenesen

növeli a fertőzés kockázatát, ha az ember nem megfelelő módon viseli a maszkot.

Növelhetjük a fertőződés kockázatát, ha nem egészségügyi dolgozóként viseljük a maszkot

- jelentette ki Adams a Fox csatorna reggeli adásának adott interjújában. - "Azok, akik nem tudják, hogy hogyan kell szakszerűen viselni a maszkot, hajlamosak folyton az arcukat piszkálni, és ezzel növelhetik a vírus [kezülről a légutaikba történő] terjedését."

A tisztifőorovos elismerte, hogy növekszik a közösségi terjedéssel fertőződöttek száma, ugyanakkor az ameriakaiknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a kockázat kicsi. "Vannak dolgok, amelyeket mindenki megtehet, hogy növelje a biztonságát. De vannak olyan dolgok is, amelyeket nem kellene tenni.

És ilyen dolog a maszkok felvásárlása is" - mondta.

Adams elmondta, hogy azzal, hogy az egészséges laikusok felvásrolják a maszkokat, az egészségügyi dolgozók számára nem fog maradni, hogy elláthassák a betegeket, illetve azokat, akik tényleg veszélyben vannak. 

(CNN)

Rovatok