Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai országokba is megérkezett a járvány. Az éjszaka koronavírusos hírei

2020. március 2., hétfő 08:50

Nemrég írtuk, hogy az Egyesült Államokban már a második beteg hunyt el igazoltan a koronavírus-fertőzés következtében. De az USA korántsem egyedüli államként érintett a járványban az amerikai kontinensen, hiszen egymás után érkeznek a hírek arról, hogy a latin-amerikai országokban és Kanadában is megjelent a fertőzés.

Kanadában eddig 24 esetet regisztráltak, Ontarióban, Brit Columbiában és Québecben. Az Egyesült Államokban 89 megbetegedés történt, közülük 44-en a Diamond Princessen fertőződtek meg. Washington államban ketten haltak meg a koronavírus-fertőzés következtében, a helyi góc valószínűleg egy idősek otthonában ütötte fel a fejét. New York, Rhode Island és Florida államokban is találtak fertőzötteket, ők mind Iránban vagy Olaszországban jártak.

Brazíliában, Dominikán, Mexikóban, Ecuadorban is jelen van a fertőzés. A Pán-amerikai Egészségügyi szervezet igazgatója, Carissa Etienne úgy nyilatkozott, hogy  „több hete készülnek az amerikai államok a Covid-19 megjelenésére. Szektorokon átívelő intézkedéseket hoztunk, hogy biztosítsuk a megerősített szűrést, az egészségügyi szervek felkészültségét, illetve lassítsuk a terjedést.”

Már Indonéziában is jelen van a fertőzés

Indonézia, noha hatalmas ázsiai ország, amely intenzív kapcsolatokat ápol Kínával, mindeddig nem jelentett koronavírusos megbetegedéseket. Az egészségügyi miniszter ezt azzal indokolta, hogy az emberek ezért imádkoztak, és ez segített. Mások inkább a szűrés alacsony hatékonyságával magyarázták ezt.

Most azonban bejelentették, hogy egy 64 éves nőben, illetve 31 éves lányában kimutatták a vírust. Mindketten egy japán személlyel álltak kapcsolatban, akit Indonéziából való távozása után teszteltek és minősítettek fertőzöttnek.

Thaiföldön egy turisztikai dolgozónál mutattak ki fertőzést

Az országban ezzel 43-ra nőtt az igazolt fertőzések száma. Az új beteg egy 22 éves thai nő, aki a jelentések szerint a turisták szoros közelségében dolgozott. Egy már ismert betegtől kapta el a fertőzést, aki ugyancsak a turisztikai iparban dolgozott, sofőrként. A 43 betegből 31-en meggyógyultak, egy beteg elhunyt, a többieket még kezelik.

Kínában a gyárak minden idők legrosszabb hónapját produkálták a járvány miatt

A kínai gyárak termelékenységét mérő index februárban 40,3 pontra csökkent a januári 51,1 ponttal szemben, és ezzel az index 2004-es bevezetése óta a legalacsonyabb értéket produkálta. Az ok természetesen a koronavírus-járvány. Az indexet úgy alkották meg, hogy az 50 pont feletti értékek növekedést jelentenek az előző hónaphoz képest, míg az annál kisebb pontszámok csökkenést. 

A gyártószektor teljesítményét legfőképpen a kormány által elrendelt gyárleállások csökkentették, míg a megmaradt munkahelyek betöltése is sok helyütt nehézségekbe ütközött a karanténok, illetve az utazási korlátozások miatt. Gyakorlatilag minden termelékenységi mutató a legnagyobb ütemben esik, mióta mérések vannak.

(CNN)

(Borítókép: Amanda Perobelli / Reuters)

Rovatok