Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson: A brit koronavírus-járvány valószínűleg súlyosbodni fog

2020. március 2., hétfő 14:47 | aznap frissítve

A brit miniszterelnök a sokasodó egyesült királyságbeli koronavírus-megbetegedések miatt összehívott kabinetértekezlet után azt mondta a sajtónak, hogy fel kell készülni arra, hogy a fertőzések terjedése még rosszabb irányt vesz. Johnson a kabinetértekezletet követően (amit általánosan COBRA-nak neveznek a kabinetiroda eligazítószobájának rövidítése után) így nyilatkozott:

Abban is megállapodtunk, hogy létrehozunk egy tervet arra az esetre, ha [a fertőzés] terjedni kezd, és attól tartok, hogy nagyon valószínű, hogy terjedni is fog. A terv birtokában képesek leszünk meghozni azokat az intézkedéseket, amelyek révén megfékezhetjük a betegség terjedését, és megóvhatjuk a legsérülékenyebbeket.

A miniszterelnök azt mondta, hogy az iskolabezárásokról, illetve más intézkedésekről a tudományos tanácsadók véleményének ismeretében fognak dönteni. Az akciótervet holnap fogja publikálni a brit miniszterelnöki hivatal. a legújabb jelentések szerint már 40 megbetegedést regisztráltak az Egyesült Királyságban.

Már 89 igazolt megbetegedés van az Egyesült Államokban

Közülük 44-en a Diamond Princess szállodahajón fertőződtek meg, három embert fertőzötten vittek haza Kínából, 42-en viszont már az USA területén kapták el a betegséget. Utóbbiak közül 16 Kaliforniában, 13-an Washington államban (ahol ketten meg is haltak), hárman Illinois-ban, ketten Oregonban, Rhode Islanden és Floridában vannak, egy beteg van Massachusettsben, New Yorkban, Wisconsinban és Arizonában. Legalább 19 esetben közösségi terjedéssel fertőződtek meg.

Oroszországban is újabb beteget találtak. Az érintett személy február végén tért haza Olaszországból. Ezzel hatra nőtt az Oroszországban fertőzéssel kezeltek száma. A többi öt fertőzött közül három orosz állampolgár a Diamond Princessen fertőződött meg, ketten pedig kínaiak.

Dél-Koreában 26-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, miután tegnap óta négyen haltak meg. A dél-koreai hadsereg számos új fertőzést jelentett be, amely katonákat érint. Ezzel 28 katona fertőződött már meg.

(CNN, Guardian)

Rovatok