Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért olyan büdös gyümölcs a durián

2020. március 2., hétfő 12:01

 A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói jártak utána, hogy egészen pontosan miért olyan elviselhetetlenül büdös a durián. A müncheni egyetem Leibniz Élelmiszerbiológiai Intézetének tudósai egy korábbi kutatásukban már kimutatták, hogy a gyümölcs extrém kellemetlen szaga az etántiol vegyület és származékaiból ered, de nem tudták, hogy miként termeli azt a növény.

A romlott hús és rothadó hagymára egyvelegére emlékeztető szagot egy ritka aminosav okozza. 

Állatkísérletekben és sejtkultúrák tanulmányozásából az is kiderült, hogy ez az aminosav nem ártalmatlan. Májkárosodásban és májrákban szenvednek azok a patkányok, amelyeknek a szervezetébe nagy mennyiségű aminosav került be táplálékuk által. Ugyanakkor  új tanulmány azt is kimutatta, hogy az etionin alacsony koncentrációjának immunrendszer-módosító hatása van

A duriánt egész Délkelet-Ázsiában fogyasztják. A gyümölcs húsának igen magas a tápértéke, puha, krémes az állaga és íze kellemesen édes. Népszerű, de sok országban táblák jelzik, hogy fogyasztása tilos közlekedési járművekben, liftekben, szállodákban, és a repülőkről is kitiltották. 

Nadine Fischer és Martin Steinhaus legújabb kutatásukban először mutatták ki, hogy az etionin aminosav az előfutára ennek a nagyon kellemetlen szagú vegyületnek.

Amikor a gyümölcs érik, egy növényspecifikus enzim kibocsátja a szagot etioninból. Megfigyeltük, hogy a gyümölcs érésekor nemcsak húsának etionin koncentrációja nő meg, de ugyanekkor nő az etántiol mennyisége is. Ez utóbbi ad magyarázatot arra, hogy az érett duriánnak miért olyan büdös szaga

- mesélte Fischer.

További kutatások kellenek, hogy kiderüljön, valójában akkor most káros-e az egészségre a durián, de annyi már most biztos, hogy egy 70 kilós embernek egy nap legalább 580 kilogramm etioninban igen gazdag gyümölcspépet kellene elfogyasztania ahhoz, hogy hatása ugyanolyan mérgező legyen, mint az állatkísérletekben.

(MTI)

Rovatok