Index Vakbarát Hírportál

Kártérítést fizet az Apple a frissítéssel lelassított készülékek tulajdonosainak

2020. március 2., hétfő 23:59 | négy éve frissítve

Az Apple akár 500 millió dollárt is kifizethet kártérítésekben, miután kiderült, hogy a 2017-es összeesküvés-elméletek igazak voltak, és a cég valóban lelassította a 6-os és 7-es modelljeit egy frissítés alkalmával, hogy ezzel növeljék az akkumulátorok időtartamát. Az Apple akkoriban ezt nem közölte, hanem hagyta, hogy az emberek azt higgyék, hogy a telefonok azért lassulnak, mert elhasználódtak a készülékek. A felperesek szerint ha tudtak volna arról, hogy ha nem lassítják a sebességet, akkor leállhat a telefon az elhasználtabb aksikkal, akkor nem vettek volna ugyanabból a modellből egy másik készüléket, hanem inkább akkumulátort cseréltek volna a telefonban. 

A Bloomber Law szerint Kaliforniában született meg az egyezség múlt pénteken, és a bíróság végleges jóváhagyására vár. A most kötött egyezség több tucat 2017 és 2018 közötti cég ellen indított pert zárna le, amit egyesítettek az ügy során. 

A mostani megállapodás szerint 25 dollárt fizet a cég minden Amerikában értékesített telefon után a két modellből. Közel 90 millió dollárt fog perköltségekre kifizetni. A megegyezés szerint a cégnek legalább 310 millió dollárt kell kifizetnie, de ez az összeg még nőhet, ha újabb kártérítési igényeket is bejelentenek. Amennyiben meghaladja a kártérítések teljes összege a megállapodásban rögzített felső határként megjelölt 500 millió dollárt, onnantól a 25 dolláros kártérítések összege fog csökkenni. 

(The Verge)

Rovatok