Index Vakbarát Hírportál

Zárva marad a Louvre

2020. március 2., hétfő 12:56

Miután vasárnap az alkalmazottak aggodalmai miatt zárva maradt a párizsi Louvre, a világ egyik legnagyobb múzeuma hétfőn se nyitott ki. Erről a vezetőség és az alkalmazottak képviselői közötti értekezleten határoztak. A dolgozók attól félnek, hogy az évente majdnem tízmillió, naponta több tízezer látogatót fogadó intézmény nem biztonságos járvány idején.

Ezt támaszthatja alá, hogy a francia kormány az országban már 130-ra emelkedett koronavírusos megbetegedések miatt betiltott minden 5000 főnél több embert vonzó beltéri rendezvényt. A múzeumba belépni kívánó turistákat tegnap nem tájékoztatták a dolgozók által alulról szervezett zárvatartásról, ezért több százan órákig álldogáltak az esőben, abban reménykedve, hogy

egyszer mégiscsak bejuthatnak a Louvre-ba.

A vezetés részéről azt közölték, hogy a nap folyamán még több hasonló értekezletet is tartanak az alkalmazottak képviselőivel, és folyamatosan értékelik a kialakult helyzetet. Az AP jelentése szerint nem egyértelmű, hogy a múzeum ki fog-e nyitni a mai napon, illetve azt sem tudni, hogy a következő napokban mi fog történni.

Az egyik szakszervezeti vezető, Christian Galani értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a Louvre-t kihagyták az ötezer fős rendezvényeket betiltó rendeletből, és azt követelte, hogy követeljék meg a látogatóktól a szájmaszk viselését, és belépéskor vizsgálják meg őket. Franck Riester kulturális miniszter viszont úgy gondolja, hogy a Louvre látogatói teremről teremre sétálnak, így nem jelentenek akkora kockázatot, mintha mindvégig ugyanabban a teremben tartózkodnának.

Rovatok