Index Vakbarát Hírportál

Megalakult a munkacsoport, ami a technológiai óriáscégeket vizsgálja itthon

2020. március 3., kedd 13:01

Megalakult a Digitális Szabadság Munkacsoport, amely a a nemzetközi technológiai cégek működésének átláthatóvá tételét tűzte ki célul - mondta el Varga Judit igazságügyi miniszter az M1-en, aki arról is beszélt, hogy korunk egyik legnagyobb kihívása lesz, hogy 

képesek leszünk-e uralni a technikát, vagy a technika uralja majd életünket

Adatokat, információkat gyűjtenek rólunk, elemzik, befolyásolják fogyasztási szokásainkat. Ha nem fizetsz egy szolgáltatásért, lehet, hogy te magad vagy a szolgáltatás. Kattintásainkkal magunkról adhatunk ki információkat - mondta a miniszter. 

Az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott munkacsoport feladata az lesz, hogy  a technológiai óriáscégek működését a demokratikus alapjogok, a személyes szabadságjogok és a jogállami működése szempontjából vizsgálja. Olyan konkrét kérdésekre is választ keresnek, hogy milyen jogorvoslati lehetősége van annak, akinek törlik a platformját, vagy, hogy mennyire átlátható a hirdetések megjelenésének algoritmusa. 

Varga Judit elmondta, hogy mivel országhatárokon átnyúló tevékenységről van szó, így nemzetközi összefogásban gondolkoznak, és az egyeztetésekbe a technológiai óriáscégeket is bevonják, a tapasztalatokat még idén, egy nemzetközi konferencián elemzik. 

Rovatok