Index Vakbarát Hírportál

A kutya nem lehet koronavírusos, kár rá szájmaszkot húzni

2020. március 3., kedd 13:04

A múlt héten Hongkongból egy koronavírus pozitív kutyát jeleztek, de kutatók szerint a házi kedvencek (kutyák, macskák, hörcsögök, satöbbik) nem fertőződhetnek meg, és nem is tudják továbbadni a vírust gazdáiknak. 

A hongkongi kutyáról orrából és szájából vett minták alapján mondták ki, hogy koronavírusos, de az állat semmi jelét nem mutatta a betegségnek. Karanténba tették, majd addig tesztelték, míg negatív nem lett az eredménye. 

A CNN cikke szerint nem is volt beteg az állat, nem fertőződött, egyszerűen csak megélt rajta a vírus, ahogy arra minden más felületen is képes. A kutyasimogatástól tehát ugyanannyi esély van elkapni a vírust, mint egy kilincs lenyomásakor. 

A 2003-ban a koronavírushoz hasonló SARS-szal több macska is megfertőződött, de az akkori kutatások is azt mutatták, hogy a házi állatok nem adták tovább a vírust az embernek. A vírus leginkább tüsszentéssel és köhögéssel terjed, vagy légzés közben kilehelt cseppekkel. 

Az állatokkal való érintkezésnél is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az embereknél, alaposan kezet kell mosni, és esetleg az állatok mancsát is érdemes áttörölgetni antiszeptikus kendővel. 

Kínában több gazdi maszkot húzott a kutyájára, hogy védje a koronavírustól, de ezzel jobbára csak az érhették el, hogy a kutyák idegesek lettek. 

Az egyik hongkongi állatvédő-szervezet szerint sok kutyatartó bepánikolt attól, hogy kedvencét majd karanténba zárják. Sheila McClelland szerint az emberek ilyen helyzetben képesek inkább megválni állatuktól, extrém esetben akár meg is ölik. Egy másik szervezet szerint Vuhanban, a járvány kitörésének gócpontjában meg is szaporodtak a kóborkutyák.

Rovatok