Index Vakbarát Hírportál

A bozóttüzek miatt veszélyeztetett faj lehet a koala

2020. március 5., csütörtök 16:51

A bozóttüzek sújtotta térségben annyi koala pusztult el, hogy az állatvédők azt szeretnék elérni, hogy veszélyeztetett fajként sorolják be az Ausztráliában őshonos állatokat. 

2019. október 1. és 2020 január 10. közötti időszakban a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állambeli koalapopuláció nagyjából 5 ezer egyede, vagyis 12 százaléka pusztult el közvetlenül a bozóttüzek miatt.

Az International Fund for Animal Welfare (IFAW) nevű állatvédő szervezet munkatársa, Josey Sharrad szerint azonban ez a szám várhatóan tovább fog nőni, mert a lángok felemésztették az állatok természetes élőhelyeit, 

vagyis a megmaradt állatoknak nincs hova menniük. 

A szakemberek szerint az állatoknak pihenésre van szükségük, hogy regenerálódjanak, és a jelenleg sebezhető fajként számon tartott koaláknak komoly kihívásokkal kell szembenézniük a hosszú távú életben maradásért.  Az alacsony szaporodási ráta, a természetes élőhelyeik elvesztése, valamint a bozóttüzek és a klímaváltozás jelentette fenyegetés jelentős kockázatot jelent a faj túlélésére.

Sharrad szerint a megszaporodó bozóttüzek következménye az lesz, hogy a megmaradt populációk egyszerűen nem fognak tudni regenerálódni két természeti katasztrófa között.

A kialakult helyzetre reagálva Új-Dél-Wales állam kormánya bejelentette, hogy mérlegeli a faj természetvédelmi státuszának sürgősségi átminősítését veszélyeztetettre, ami az állatok védelmét szolgáló erőfeszítések nagyobb anyagi támogatását, továbbá a természetes élőhelyeik közelében zajló erdőirtás korlátozását jelentené.

(MTI)

Rovatok