Index Vakbarát Hírportál

Az Intel processzorok biztonsági hibájára a kuka az egyetlen megoldás

2020. március 6., péntek 10:51

A szakértők szerint egy egyszerű frissítéssel nem orvosolható az a hiba, ami az Intel elmúlt öt évben gyártott processzorait érinti. A CSME (Converged Security and Management Engine) Firmware-t érintő biztonsági hiba minden 10. generáció előtti processzort érint. 

Az Intel korábban elismerte a hibát, és kiküldte a felhasználóknak a frissítést, ami az ígéretek szerint megoldja a processzor sebezhetőségét, de a szakértők szerint a hiba olyan jellegű, amit nem lehet ilyen módon orvosolni. Úgy tűnik, hogy a hiba a CSME bootROM részében van, ami a gyártás után nem változtatható meg. 

A sebezhetőség miatt a támadók magasabb jogosultságokat szerezhetnek meg, és a támadás észrevétlen marad, és a kártékony programot nem lehet eltávolítani a gépről. A hardver azonosítókhoz, digitális tartalmakhoz és titkosított merevlemezekhez is hozzáférést kaphatnak. 

A szakemberek szerint az egyetlen módja, hogy megszűnjön a fenyegetettség, ha új, 10. generációs CPU-t szerel az asztali gépbe, vagy vesz egy új notebookot. 

Honnan tudom, hogy érintett vagyok?

Hogy egyáltalán milyen típusú processzor van a gépében azt legegyszerűbben úgy derítheti ki, ha a Windows start menüjéből a Gépház menüpontot választja ki, rögtön a bekapcsolás gomb felett. Onnan a Rendszer menüpontot kell választani, majd a névjegyet, és kiderül, hogy milyen processzor van a gépben. 

Ha Mac gépe van vagy Linux rendszert használt, akkor egy parancssort kell beírni, erről és hogy pontosan melyik generációhoz tartozik a processzora  itt ad egyértelmű segítséget az Intel. 

Ha érintett is, ne dobja el azonnal a számítógépét

Viszont nem árt körültekintőnek lennie, mikor nyilvános wifi hálózatra jelentkezik be, vagy hogy milyen programokat és honnan telepít, illetve hogyan védi az otthoni hálózatait. Erről bővebben itt olvashat, egyébként érdemes akkor is megismerni ezeket a tippeket és körültekintőnek lenni, ha a processzora nem érintett. 

Rovatok