Index Vakbarát Hírportál

Egy rablás környékén biciklizett, de a helyadatok lekérése után gyanúsított lett

2020. március 8., vasárnap 11:04

Zachary McCoy szeret biciklizni, és szereti nyomon követni azt is, hogy merre jár, ehhez pedig a RunKeeper applikációt használja. De egy rablási nyomozás közepén találta magát, miután a rendőrség a Google-től kért és kapott adatokat arra vonatkozóan, hogy milyen felhasználók jártak a rablás időpontjában azon a környéken. 

McCoy háromszor biciklizett el azon a környéken aznap, ahol a betörés történt. Ettől vált gyanússá a nyomozás során, ugyanakkor az már nem derült ki az adatkérésből, hogy egyébként is arra szokott biciklizni, mert azon a környéken lakik. A férfinak ügyvédet kellett fogadnia, hogy kiderítse, hogy egyáltalán milyen adatokhoz és hogyan jutott a rendőrség, és mi alapján lett hirtelen gyanúsított. 

Amerikában egyre gyakrabban kérnek applikáció gyártókat vagy a Google-t, hogy a helyadatokat elemezve, mondja el a rendőröknek, milyen felhasználóik jártak egy adott területen egy adott időpontban.

Az ilyen jellegű adatkérések 2017 és 2018 között 1500 százalékkal emelkedtek, és még ez a szám is 500 százalékkal lett több 2018 és 2019 között az Amerikai Egyesült Államokban. 

A Google egyelőre nem reagált a történtekre, de azért jó ha tudja, hogy ki lehet kapcsolni a beállítások között, hogy az alkalmazások vagy a Google folyamatosan gyűjtse a helyadatokat. 

Rovatok