Index Vakbarát Hírportál

Emberi irányítás nélkül ölnének az amerikai haditengerészet robot-tengeralattjárói

2020. március 8., vasárnap 20:08 | aznap frissítve

Mesterséges intelligencia által irányított, felfegyverzett robot-tengeralattjárókat fejleszt az Egyesült Államok haditengerészete, melyek akár emberi irányítás nélkül is képesek lennének ölni. A teljes titokban tartott projektről egyelőre nem sok minden derült ki, de egy ilyen eszköz nagy lépés lenne a jelenlegi, távolról irányított tengeralattjárókhoz képest – írja a New Scientist.

A CLAWS névre hallgató projekttel kapcsolatban egyelőre csak a haditengerészet kutatóintézetének költségvetésről szóló dokumentumaiban leírtakra lehet támaszkodni, melyek alapján egy titkos küldetéseken bevethető autonóm, vízalatti fegyverrendszerről van szó. Az ezzel felszerelt robot-tengeralattjárók állítólag elég nagy pusztításra lesznek képesek, a szenzoraik és algoritmusaik segítségével pedig teljesen egyedül lesznek képesek

A jelenlegi tengeralattjárók a legjobb esetben is csak könnyebb feladatokat képesek önállóan ellátni, a CLAWS-projekt keretében készülő eszközök ezekhez képest egyértelműen nagy előrelépést jelentenének. A jelek szerint az Egyesült Államok haditengerészete a projekthez a Boeing által gyártott, Orca névre hallgató robot-tengeralattjárókat használja majd. A képek alapján durván 25 méter hosszúnak és több mint 50 tonnásnak tűnő eszközök korábban is feltűntek a projekttel kapcsolatban, eddig azonban semmi nem utalt rá, hogy fegyverek kerülnek majd rájuk.

Ha ez tényleg megvalósul, a tengeralattjárókat pedig mesterséges intelligenciával is ellátják, akkor könnyen lehet, hogy a jövőben egyfajta intelligens tengeri aknaként támadhatnak majd meg ellenséges hajókat. Stuart Russell, a Kaliforniai Egyetem szakértője szerint ez elég aggasztó, az aknákkal ellentétben ugyanis egy robot-tengeralattjárónak akár végtelen is lehet a hatótávolsága, így sokkal nagyobb annak a kockázata, hogy tévesen semmisítenek meg egy célpontot.

A CLAWS-projekt ennek ellenére elég sok pénzt kap: az idei büdzséből 26 millió dollárt, a jövő éviből pedig 23 milliót szánnak majd rá a haditengerészet költségvetéséből. A várakozások szerint ennyi pénzből megalkotnak majd egy működő prototípust, ha pedig a projekt sikeres lesz, 2022 júniusától minden nagyobb robot-tengeralattjárót elláthatnak a rendszerrel.

Rovatok