Index Vakbarát Hírportál

Több millió androidos készülék lehet szabad préda a kiberbűnözők számára

2020. március 8., vasárnap 13:00

A Which? nevű angol fogyasztóvédelmi magazin vizsgálata szerint több millió telefon lehet potenciális veszélynek kitéve, mivel már nem küld több frissítést a Google a 2012 előtti készülékekre. 

A Google adatai szerint a felhasználók 42,1 százaléka használ 6.0 vagy régebbi Androidot, amire már nem érkeznek biztonsági frissítések. 

Öt telefont népszerű telefont vizsgáltak meg, a Motorola X, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia Z2, LG/Google Nexus 5 és Samsung Galaxy S6 készülékek esetében kérték meg az AV Comparatives nevű vírusírtókat gyártó céget, hogy fertőzzék meg a fenti típusokat vírussal. Mindegyiknél sikerrel jártak, néhány típusnál több kártékony file-t is tudtak telepíteni. 

A teszthez hozzátartozik, hogy ha valaki direkt azt akarja, hogy egy telefonra kártékony program kerüljön, akkor azt el is tudja érni, ugyanakkor az egy valóban jogos elvárás lehet a fogyasztóvédők részéről, hogy a gyártók és a szolgáltatók átláthatóbbá tegyék, hogy egy-egy telefon meddig kapja a szükséges frissítéseket, és mikortól nem tekinthető biztonságosnak a készülék használata. 

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy a készüléke érintett? 

Ha több mint két éves a telefon vagy a tablet, akkor ellenőrizze, hogy rendelkezésre áll-e frissítés. Ezt a pontot a beállítások között találja. Ha Android 7 vagy annál régebbi a készüléke, akkor veszélyben lehet az eszköze.

Rovatok