Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates alapítványa otthoni koronavírusteszteket fejlesztő programot támogat

2020. március 9., hétfő 15:20

A Microsoft-alapító Bill Gates neve eddig legfeljebb a koronavírus- (és igazából bármilyen) járványt övező összeesküvés-elméletek kapcsán került elő. Sokan „tudják biztos forrásból”, hogy Bill Gates épp Vuhanban fejlesztett biológiai fegyvereket, vagyis gyakorlatilag ő csinálta a koronavírust.

Komolyra fordítva a szót, a Gates Alapítvány támogatásával hamarosan a Washington állambeli Seattle-ben, ahol a genetikai analízis szerint hetekig háborítatlanul és csendben terjedhetett a vírus, otthoni mintavételt lehetővé tévő készleteket tesznek elérhetővé az emberek számára.

Ma a teszt elemző fázisa nem végezhető el otthon, hiszen ehhez a polimeráz-láncreakció (PCR) nevű laboreljáráshoz szükséges laborberendezések kellenek. Viszont mintát venni lehet, amit aztán az emberek beküldhetnek a labornak elemzésre.

Az esetlegesen pozitív eredményeket nem (csak) közvetlenül az illető kapja meg, hanem a helyi közegészségügyi hatóságok, akik ezután kapcsolatba lépnek a fertőzöttel. Ő online kérdőív kitöltésével segítheti a kontaktuskutatást. A teszteredmények egy-két nap alatt készülnek el, és a cél az, hogy napi több ezer vizsgálatot végezhessenek el.

Seattle-ben és King megyében eddig 71 esetet regisztráltak, és 15-en meghaltak. Ez több mint 20 százalékos halálozásnak tűnhet, ami rémisztő lenne. Csakhogy a valós fertőzések száma simán meghaladhatja az ezret is, csak ezek rejtettek, senki sem tud róluk. Ezért lenne életbevágó a tömeges tesztelés.

A tervek szerint az online igénylőlap kitöltése után, ha ezt indokoltnak látják, két órán belül megérkezhet a tesztkészlet az esetleges fertőzötthöz, amit azután rögtön bevisznek a laboratóriumba tesztelésre. Az otthoni mintavétellel az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást, illetve az orvosokat felkereső emberek további fertőződésének veszélyét igyekeznek csökkenteni.

Rovatok