Index Vakbarát Hírportál

Katasztrófafilm indul 7 milliárd szereplővel

2020. március 9., hétfő 11:03

Élő közvetítést indít az űrből egy brit startup, és a főszereplő a Föld lesz, mind a hétmilliárd lakosával, bár a fókusz nem annyira az embereken lesz, valószínűleg inkább az emberiséget érintő természeti katasztrófák látványa szögezi majd a műsor elé a nézőket. A közönség egy appon keresztül fér hozzá a tartalomhoz, de cégek is vásárolhatnak majd közvetítési időt, ha egy különleges eseményről szeretnének űrbéli felvételt szerezni.

EarthTV néven fut majd a brit Sen tévészolgáltatása, és 4K felbontásban sugározzák majd műsort a felszínre. Olyan lencserendszert építenek a kamerába, hogy akár másfél méteres objektumok is jól kivehetők legyenek a megjelenő képen. Feltéve, hogy az időjárás nem szól közbe. A két méteresnél kisebb műholdak napszinkron pályán, körülbelül 500 kilométeres magasságban keringenek majd a Föld körül.

Az első kamerás műholdat 2021-ben bocsátják fel, melyet még négy műhold követ majd 2022-ben. Hosszabb távon a Sen ennél sokkal komolyabb rendszert szeretne felépíteni, hogy a Földet körülbelül száz kamera kémlelje, és gyakorlatilag minden eseményről felülnézeti képet tudjanak adni.

Azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy egyszer a jövőben a Holdhoz és a Marshoz is kamerát küldjenek, és ők adják az élő közvetítést a NASA és a SpaceX ott zajló emberi küldetéseiről.

(Forbes)

Rovatok