Index Vakbarát Hírportál

A sarkkörön túl bukkantak rá egy nemi betegség felturbózott rokonára

2020. március 9., hétfő 09:23

A szexuális úton terjedő klamídia, a meddőséget is okozó Chlamydia trachomatis egyik rokonát fedezték fel a Jeges-tenger 3 kilométeres mélységében, ahol nemcsak az óriási nyomással és az oxigénhiánnyal kell szembenéznie a parányi baktériumnak, de még lehetséges áldozatai sincsenek arrafelé. Mindezek alapján érthető, hogy a felfedezésről beszámoló tudósokban is felmerült a kérdés:

Egyáltalán, mit keres ott?

Sokféle Chlamydia baktérium létezik, és meglepő módon a mélytengeri faj pont az embereket fertőző klamídiához áll közel. Úgy sejtik a tudósok, hogy a többi ott élő mikroba lehet a táplálékuk, mert nincs ott más gazdaszervezet, amelyet megfertőzhetnének. Ez alapján fontos részei lehetnek a tengeri ökoszisztémának. 

Jennah Dharamshi, a tanulmány vezető szerzője,  és munkatársai  a svéd Uppsalai Egyetemen azt remélik, hogy a kutatás segít megérteni az emberi nemi betegséget okozó faj evolúcióját, hogy miként válhatott fertőzővé.

Munkájukat nagyban elősegítené, ha a tudósok laboratóriumban tudnák tenyészteni a baktériumot, ám a mélytengeri szélsőséges körülményeket igen nehéz reprodukálni. Ennek persze előnyei is vannak, hiszen legalább ezek a klamídiák nem tudnak tovább terjedni a felszínen, az emberek között.   

Rovatok