Index Vakbarát Hírportál

Miért van ekkora para a koronavírus körül, miközben az influenzába jóval többen halnak bele?

2020. március 10., kedd 15:37

A koronavírus-járvány kezdeti napjai óta visszatérő érvelés a közösségi média legnépszerűbb posztjaiban, hogy a vírus okozta megbetegedés általában aránylag enyhe, tehát ehhez is úgy kéne hozzáállni, mint a szezonális influenzához, amibe egyébként évente több tízezer ember hal bele, még sincs pánik és karantén miatta.

Az érvelés már alapban sem áll túl erős lábakon: az influenzához képest a koronavírusnak nemcsak a fertőzési képessége, de a halálozási aránya is többszörös, főleg 70 év felett (és ehhez adjuk hozzá, hogy Magyarországon nagyon sok a nyugdíjkorhatár feletti háziorvos, akik egy járvány esetén egyszerre különösen veszélyeztetettek és fontosak a védekezésben). Ennek ellenére ez a gondolatmenet köszön vissza többek között a magyar nyelvű Facebook legnépszerűbb, témába vágó posztjaiban vagy Donald Trump amerikai elnök Twitterén is.

Viszont a karantént és az egészségügyi vészhelyzetet ebben az esetben

nem a halálozások száma indokolja.

Mutatjuk az ábrát, ami segít megérteni a helyzetet:

A grafikon eredetileg az amerikai járványügyi hivatal egyik tanulmányához készült 2017-ben, nem specifikusan a koronavírushoz kapcsolódóan, hanem a járványügyi intézkedések hatásának általános illusztrálására.

Az első, meredek görbe egy elszabaduló és erősen fertőzőképes vírus okozta járvány kontrollálatlan lefolyását mutatja. Jól látszik rajta, hogy az ellátásra szoruló fertőzöttek száma hamar leterheli és megbénítja az egészségügyi rendszert. Ez beláthatatlan következményekkel járhat, most ne is menjünk bele bővebben.

A laposabb görbe az, aminek az eléréséért most a világ összes kormánya és egészségügyi szervezete küzd, óriási energiát bevetve.

Jól látható rajta, hogy a karanténnal, utazási korlátozásokkal, tömegrendezvények betiltásával, iskolabezárásokkal és a többi, a hírekből már ismerős módszerrel mit lehet elérni: ha esetleg nem is csökken nagyságrendileg összességében a fertőzöttek száma, a járvány időben jobban széthúzódik, és egyszerre nem lesz annyi beteg, ami az egészségügy teljesítőképességét jelentősen meghaladja.

(A koronavírus esetében ezt még persze bonyolítja pár faktor, például hogy a járvány lassításával időt nyernek az ellenszer kifejlesztésén dolgozó kutatók.)

És hogy miért nincs az első görbéhez hasonló lefolyása a szezonális influenzának, ha egyszer arra nem szokás karanténnal és hasonlókkal reagálni? Azért, mert

Ha kíváncsi arra is, hogyan lehet védekezni az influenza ellen, jó-e bármire a védőoltás vagy az ezer milligrammos C-vitamin, akkor ajánljuk a Képbehozó videónkat:

Amit tudni akart az influenzáról, de sosem merte megkérdezni

Rovatok