Index Vakbarát Hírportál

Úgy eszi a skorpiót egy varangy, mint más a sült krumplit

2020. március 11., szerda 13:28

Megvan Brazília válasza a mérgező sárga skorpióra, amely a szavannákról beköltözött a városokba, és egyre több haláleset írható a számlájára. A Rhinella icterica varangyok meg sem rezzennek az ízeltlábú mérgétől. Mint Carlos Jared és munkatársai a Butantan Intézetnél kiderítették, a kétéltű tíz sárga skorpió mérgét is kibírja, és olyan könnyedén felfalják, mint bármely másik, teljesen védtelen áldozatukat.

Az emberekre roppant veszélyes a sárga skorpió (Tityus serrulatus) mérge, borzasztó fájdalmat okoz, a gyermekek és az idősek pedig bele is halhatnak a csípésébe. Csípések pedig bőven vannak, főleg azóta, hogy az ízeltlábú elszaporodott a városokban, ahol természetes ellenség híján zavartalanul élnek.

Évente több mint 140 ezer embert kell csípéssel kezelni

A felfedezés nagy megkönnyebbülést jelenthet ennek a szerencsétlen békafajnak, amelyről a lakosság úgy hiszi, hogy káros, és gyakran sót vagy hipót öntenek rájuk, hogy megszabaduljanak tőlük.  

Először csak úgy tesztelték a varangyokat, hogy összezárták őket egy dobozba két-két skorpióval, és megnézték, hogy mi történik. Nem mindegyik alanynak volt étvágya, de tízből hét varangy öt percen belül mindkét skorpiót felfalta.

Hogy megnézzék a tűréshatárt, tűvel beléjük fecskendezték az ötszörösét annak a dózisnak, ami megölne egy egeret. Ez tíz skorpiócsípésnek megfelelő méregmennyiség, és mindegyik béka simán túlélte a próbát.

(New Scientist)

Rovatok