Index Vakbarát Hírportál

Elhalasztják az ExoMars küldetést

2020. március 12., csütörtök 15:15

Idén júliusban vagy augusztusban indult volna el a Marsra az orosz és az európai űrhivatalok közös leszállóegysége, amivel a vörös bolygón vizsgálták volna az élet nyomait, de az ExoMars küldetést elhalasztották, mert nem tudnák időben elvégezni a hátralévő teszteket, részben a kontinensen most tomboló koronavírus-járvány miatt. 

Az ESA és a Roszkoszmosz közös közleménye szerint az ExoMars "Rosalind Franklin" küldetés előkészítésében még további tesztek lennének szükségesek a Mars-járó robot végleges hardverével és szoftverével, de a mérnöki munkát megnehezítik a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások.

Nyilvánvalóan olyan feladatok ezek, amiket a mérnökök nem tudnak otthonról elvégezni, és ebben a nemzetközi együttműködésben orosz, francia és olasz munkatársak egyaránt részt vesznek. 

Mint kifejtették, nem a koronavírus az egyetlen oka a halasztásnak, de az is nagyon meghatározó. A felbocsátás dátumát azért kellett 2022-re vagy 2023-ra halasztani, mert olyan időpontot kell választani, amikor a Föld és a Mars ideális távolságban van egymástól.

(BBC)

Rovatok