Index Vakbarát Hírportál

Felfedezték a legkisebb ismert dinoszauruszt

2020. március 12., csütörtök 10:45

Madárszerű őslény koponyáját találták meg Mianmarban egy 99 millió éves borostyánban, és a szenzációs felfedezésről a Nature tudományos lapban publikáltak cikket a pekingi Kínai Tudományos Akadémia kutatói. Az élőlény olyan apró lehetett, mint egy mai méhkolibri, amely csupán két grammot nyom, míg az eddig ismert legkisebb dinoszaurusz, a Microraptor több száz grammos lehetett.

Az Oculudentavis khaungraae elnevezésű őslény leginkább azért érdekes a tudományos szempontból, mert segíthet megérteni a madarak evolúcióját. Az egyik legnehezebben megválaszolható kérdés az, hogy az óriási méretű dinoszauruszokból kifejlődött ősmadarak érzékszervei miként fértek el az aprócska koponyában, és hogyan tartották kordában a testhőjüket. 

A csontok arra utalnak, hogy az  Oculudentavis látása kivételesen jó lehetett, mert hasonlítanak bizonyos csontjai a mai baglyokéra, a szemgödrükhöz hasonlót pedig eddig csak gyíkoknál láttak a tudósok. A szemek oldalirányú elhelyezkedése viszont arra utal, hogy a baglyokkal szemben az  Oculudentavis  nappal lehetett aktív, mert éjszaka nem jutott volna elegendő fény a szemébe.

Más meglepő tulajdonságai is vannak a koponyának, például a csőrszerű állkapcson sorakozó fogak, amelyek ragadozó életmódra utalnak. Némi lágy szövet is fennmaradt a borostyánba zárva, például az állat nyelvének maradványai, amellyel részletesebben megismerhetik az Oculudentavis biológiáját.

(CNN)

Rovatok