Index Vakbarát Hírportál

Felületeken 2-3 napig fertőző maradhat a koronavírus

2020. március 12., csütörtök 15:52

Az Egyesült Államok fertőzésekkel foglalkozó hivatala (NIAID), az amerikai járványügyi központ (CDC) és a Princeton Egyetem kutatói kulcsfontosságú teszteket végeztek el a most terjedő korononavírussal, hogy megtudjuk, mennyi ideig marad aktív, fertőzőképes. Egyelőre nem tudni arról, hogy bárki a levegőben lebegő vírustól, vagy vírussal szennyezett tárgy érintésével kapta volna el a fertőzést, ezt a tudósok is kihangsúlyozták.

A felfedezés eredményeit még nem ellenőrizték más tudósok, de a kutatók úgy gondolták, adott helyzetben az a legfontosabb, hogy az információk minél hamarabb nyilvánosságra kerüljenek, és mindenki ennek fényében intézkedjen a megelőzésről.

A munkájuk rámutat a vírus ellenállóságára, és alátámasztja a rendszeres kézmosás jelentőségét.

A kutatómunkához egy porlasztókészülékkel eresztettek vírust a levegőbe, amivel az emberi köhögést szimulálták, és három órával később is ki tudták mutatni a kórokozó jelenlétét. Réz felületen négy órán át maradt jelen a vírus, kartonpapíron 24 órán át.

Műanyagon és acélon 2-3 nap elteltével is ott volt a vírus

Egyébként hasonló eredményekre jutottak a 2003-as SARS-járványt okozó vírussal, szóval nem a most terjedő vírus ellenálló képessége magyarázza, hogy miért tudott a 2003-as SARS-nál nagyobb mértékben elterjedni a kórokozó.

(AP)

Rovatok