Index Vakbarát Hírportál

Tünetmentes emberek okozzák a legtöbb koronavírus-fertőzést

2020. március 12., csütörtök 00:00 | aznap frissítve

A koronavírus-fertőzések többségét valószínűleg olyan emberek okozzák, akik már elkapták a vírust, de még nincsenek tüneteik, állítják belga és holland kutatók – írja a Guardian.  

A tudósok szingapúri és a kínai Tiencsin városában történt fertőzések vizsgálata során arra jutottak, hogy a fertőzöttek kétharmada valószínűleg tünetmentes emberektől kapta el a vírust. A fejlemények azt jelentik, hogy a tünetet produkáló betegek elkülönítése jóval kevésbé lehet hatékony a világjárvány lassításában, mint azt korábban remélték. 

A kutatást készítő tudósok azt próbálták megbecsülni, hogy Szingapúrban és Tiencsinban mennyi idő telt el aközött, hogy valaki megfertőződött addig, amíg ő maga is megfertőzött valakit. Az eredményeik szerint, melyeket jelenleg vizsgál a fertőző betegségekre szakosodott tudományos folyóirat, ez az idő Szingapúrban 5,2 nap, Tiencsinben pedig 3,95 nap volt, ebből arra következtettek, hogy a legtöbb esetben a vírust tünetmentes emberek adták tovább.

A számokban vannak bizonytalanságok, mivel a kutatóknak nem voltak pontos adataik arról, hogy ki kit fertőzött meg a vizsgált területeken, de a legoptimistább becslések szerint is jelentős a vírus fertőzőképessége olyan emberekből is, akik tünetmentesek. 

Szingapúrban 45% és 84% között van azon fertőzések aránya, amelyet tünetmentes emberek okoztak, Tiencsinben ugyanez a szám 65% és 87% között van.

A kutatásban résztvevő Tapiwa Ganyani azt mondta, hogy a számok azt mutatják, hogy a megbetegedő esetek izolálása nem lesz elegendő a járvány megfékezésére. Szerinte

további lépések lesznek szükségesek, mint például az általános távolságtartás az emberek között.

Hozzátette, hogy a vizsgált területeken már életbe léptették a karantén intézkedéseket a beteg embereknek, ez pedig megnöveli a tünetmentes emberek által okozott fertőzések arányát, mivel a tünetet produkálók már izolálva vannak, ezért nem tudnak senkit megfertőzni. 

(forrás: Guardian)

Rovatok