Index Vakbarát Hírportál

Tarol az MDMA és kokain Európában

2020. március 12., csütörtök 11:44

Közel ötvenmillió ember droghasználati szokásait derítette fel az Európai Unió drogügynöksége (EMCDDA) a szennyvízelemzés fejlődő tudományával foglalkozó SCOPE csoport segítségével. A vizsgálatokból kiderült, hogy az egyes országokban mely drogok használata terjed.

A 2019 márciusában egy egyhetes periódusban gyűjtöttek be mintákat 23 ország 68 városában, és olyan illegális drogok nyomait keresték, mint a kokain, az MDMA és az amfetamin, tehát néhány elterjedt drog, például a kannabisz és a heroin terjedésére nem tértek ki. Hazánk nem vett részt a kutatásban.

MDMA

A legtöbb városban nőtt a használata, ami arra utal, hogy már nemcsak az elektronikus zenei szubkultúrában élnek vele, hanem szélesebb körben elterjedt az éjszakai életben. Abból a 42 városból, ahol mérték az MDMA-t 2018-ban és 2019-ben egyaránt, 23 városban tapasztaltak növekedést.

Belgiumban, Németországban és Hollandiában kedvelik a legjobban.

Amfetamin

Európa keleti és északi régiójában közkedvelt tudatmódosító, és a többéves adattal rendelkező 41 városból 21-ben nőtt a használata.

Kokain

Ez a legalaposabban vizsgált drog, 45 városban több éve nyomon követik a használatát, és ezek közül 27 városban mutatták ki a megnövekedett népszerűségét. A kontinens keleti felén kevésbé elterjedt, de látható növekedés, nyugaton és délen azonban elterjedt a kokain - főleg Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

 

Metamfetamin

Korábban csak a csehek és a szlovákok körében volt különösen elterjedt drog, de azóta megjelent Cipruson, Németországban, Spanyolországban, Dániában Litvániában, Finnországban és Norvégiában is. Habár 42-ből 17 városban nőtt a használata, még mindig elég kevesen élnek vele.

Jól látható a mintákban, hogy a drogfogyasztás leginkább a hétvégén jellemző, péntektől hétfőig mutatható ki számottevő növekedést a szennyvízmintákban. Egyedül a metamfetamin kivétel ez alól, amelynél sokkal egyenletesebb eloszlik a használat a hét napjai közt - viszonylag kis létszámú, gyakrabban drogozó fogyasztói bázisa van.

(EMCDDA)

Rovatok