Index Vakbarát Hírportál

Afrikába költöztek az USA választását a neten manipuláló csoportok

2020. március 13., péntek 11:24

Orosz hátterű csoportok gyűjtenek követőket Twitteren és Facebookon, ám a műveletek Afrikában zajlanak, elsősorban Ghána és Nigéria területén. A közösségi óriáscégek közleménye szerint a csoportok elsősorban a színes bőrűek történelméről, a polgári jogokról és LMBTQ témákról publikálnak bejegyzéseket.

A Facebookról 49 fiókot és 69 oldalt, az Instagramról 85 fiókot, a Twitterről 71 fiókot távolítottak el. Bár a Facebook oldalak viszonylag kevés, csupán 13500 követővel rendelkeztek, az Instagramon már 265 ezresre duzzadt az összesített követői bázis. 

Főleg az Egyesült Államokban gyűjtöttek követőket

Arra figyeltek fel a Facebook és a Twitter szakértői, hogy a fiókok által közzétett szövegek angol nyelvűek voltak, és a szerzők úgy állították be magukat, mintha az Egyesült Államokban lennének, ami félrevezető információ.

Az egyik közösségi kampány a ghánai EBLA nevű csoporthoz volt köthető, amelyről a CNN kiderítette, hogy az orosz Internet Research Agency nevű szervezethez köthetők. Korábbi hírszerzési információk szerint ez az orosz szervezet vállalat aktív szerepet az Egyesült Államok 2016-os választásának befolyásolásában.

A Facebook szakértői alaposan felkészültek a korábbi választási kampány eseményei alapján, így nem vezette félre őket, hogy a most lekapcsolt oldalakon szó sem volt a választásokról. Ugyanez történt 2016-ban is, hogy a hamis információkkal kampányoló Facebook-oldalak eleinte bizonyos témákra fókuszáltak, és csak a választásokhoz közeledve kezdtek politikai bejegyzéseket közzétenni.

(Cnet)

Rovatok