Index Vakbarát Hírportál

Elszállt költséggel is 2 év lemaradásban a NASA rakétája

2020. március 13., péntek 16:44

Egyre kisebb az esély rá, hogy már 2024-ben újra amerikai csizmatalpak tapossák a Hold felszínét, mivel egyre több a késés az ambiciózus Artemis programban, és a küldetés költségei is egyre csak nőnek - ezt állapította meg a NASA működését felügyelő hivatal.

A NASA látványosan küszködik az újgenerációs rakéta, a Space Launch System összerakásával, amelyet leghamarabb 2021 tavaszán tudnak először kipróbálni, több mint két éves késéssel az eredetileg tervezett időponthoz képest. Legutóbb idén januárban napolták el a tesztet, amikor bejelentették, hogy idén novemberben már biztosan nem szállnak fel a rakétával.

Technikai és más kihívások miatt a projekt költsége már 2 milliárddal megnőtt, és 2020 végére várhatóan 17 milliárd dollárnál fog járni az Artemis program addigi büdzséje. Az is elképzelhető, hogy a holdraszállás teljes költsége az 50 milliárd dollárt is meghaladja. A költségekben van egy körülbelül 6 milliárd dollárra rúgó összeg, amely nincs rendesen nyilvántartva, pedig a NASA azt ígérte, hogy mindent rendesen elszámol, hogy megkapja a működéséhez szükséges pénzügyi támogatást

Az SLS az első útján csak egy Orion űrhajót visz magával, emberek nélkül, ez lesz a rakéta első komoly tesztje. Az Artemis 1 küldetésben az Orino megkerüli a Holdat, és tesztelik a hőpajzsát leszállás közben. Emberek elsőként az Artemis 2-ben szállnak az Orion fedélzetére, ők is megkerülik a Holdat, és leszállnak a Földön. Ha minden jól megy, az utóbbi küldetésre 2022-ben kerülhet sor.

Mindenki az Artemis 3-ra vár, amikor megint ember lép a Holdra

Eredetileg a NASA csak 2028-ban tervezett a Holdra szállni, ám Mike Pence alelnök egy 2019 március 26-i beszédében előrehozta a dátumot 2024-re, és innentől ezt tekintik az amerikai kormány hivatalos célkitűzésének.

(TechCrunch)

Rovatok