Index Vakbarát Hírportál

Ne árasszuk el túl sok információval a gyereket, ha a koronavírusról kérdez

2020. március 13., péntek 12:55

Nem könnyű manapság gyereknek lenni. Míg szüleinknek a hidegháború (esetleg atomkatasztrófa), vagy a világháború lebegett a feje fölött, addig a mai gyerekeknek és fiatal felnőtteknek a klímaváltozással, gazdasági kilátástalansággal, vagy egyenesen azzal kell szembenézniük, hogy valószínűleg sose lesz saját lakásuk, házuk, nyugdíjuk, megtakarításuk.

Ezekhez társul most az új koronavírus terjedése. Ezt a kicsit idősebbek már talán egyedül is fel tudják dolgozni, de a kicsiknek segítenünk kell az információk feldolgozásában. Főleg, hogy az iskolában rengeteg fél-, vagy téves információt szedhetnek össze, és hát még a felnőtteknek se mindig sikerül kikerülni az álhíreket.

Deliága Éva pszichológus a saját blogján 19 tanácsot írt össze a COVID-19-ről a szülőknek, hogy könnyebben elmagyarázhassák gyermeküknek, mi is az a kínai koronavírus.

Deliága szerint nem az az elsődleges, hogy víruskutatót neveljünk a gyerekből, hanem az, hogy a biztonságérzetét növeljük. Éppen ezért ne traktáljuk mindenféle számmal és adattal, és az életkorának és érettségi szintjének megfelelően magyarázzuk el a helyzetet.

Ne árassza el a gyereket információval, adatokkal, mert ez fokozza a veszélyérzetét. Nem szükséges tudnia a gyereknek, hogy hány darab korona vírus fertőzött van az országban, vagy hányan haltak meg pontosan. Fogalmazzon tömören, egyszerűen, hangsúlyozva a megtartott kontrollt és biztonságérzetet

– írja a bejegyzésében.

Érdemes elbeszélgetni a gyerekkel arról, hogy mit is tud a témáról, és helyrerakni az esetleges tévhiteket. Ne legyenek tabutémák, de ettől még a megnyugtatás a lényeg. Lehet, hogy felmerül a halál kérdése, de arról is érdemes megnyugtatóan beszélni.

A felnőtteknek szóló, vírussal kapcsolatos tartalmakat, a híradót ne engedje a gyereknek nézni, hallgatni.

A híradó, lévén, hogy alapvetően felnőtteknek szól, nem fogja követni a gyerekpszichológus 19 pontját, így a halálos áldozatok száma és a vírus terjedése felkavarhatja a gyermeket. Hogy ezt elkerüljük, a gyerek előtt legyünk nyugodtak és összeszedettek, még ha belül pánikolunk is kicsit a vírus miatt.

Ha bekövetkezik karantén, azt akár (a lehetőségekhez képest) pozitív élményként is meg lehet élni. A gyerekeknek nagy hiányuk van a szüleikkel töltött minőségi időből, így próbálják meg - ha ilyen helyzetre kell majd felkészülniük - vakációnak felfogni ezt az ölükbe pottyant lehetőséget.

Ehhez persze érdemes kialakítani a megfelelő körülményeket, játékteret, struktúrát, elfoglaltságokat.

A tanácsok teljes listáját itt olvashatja.

(Borítókép: Arcmaszkot viselő édesanya és fia milánóban Fotó: Emanuele Cremaschi/Getty Images)

Rovatok