Index Vakbarát Hírportál

Magánlaborban is végeznek koronavírustesztet

2020. március 13., péntek 11:26

Országszerte három helyszínen kínál koronavírustesztet egy magánlaboratórium, amely számos más kórokozó mellé a most járványszerűen terjedő 2019-nCov vírus kimutatását is felvette a szolgáltatásai közé. Gyorsteszt is érkezik hamarosan az országba.

Facebookon tette közzé a MikroMikoMed laboratórium, hogy országszerte három helyszínen tudják fogadni koronavírus tesztelésre az érdeklődőket. Érdemes figyelni a nyitvatartási idejüket, mert például a budapesti helyszínen csak rövid ideig elérhetők.

A szolgáltatás ára 25 ezer forint, és van külső helyszínre kért mintavételezés, ami feláras: a mintavétel háromezer, a kiszállás 15 ezer forintba kerül. Ennek kétszeresét kell megfizetni ahhoz, ha biztosan meg akarunk győződni arról, hogy nem vagyunk fertőzöttek, mert az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának megfelelően három-négy nap után meg kell ismételni a tesztet.

Alaposan fel is kell készülni a tesztre, előtte 8-12 órával szigorúan tilos enni, inni és fogat mosni, nehogy felhíguljon a kórokozó. Két steril pálcával vesznek mintát az orrból és a garatból, ezután a pálcák transzport folyadékba kerülnek, és lezárás után szobahőmérsékleten tárolva a laboratóriumba viszik azokat – írja a laboratórium. 

Mintavételkor arra is számítani kell, hogy a műveletet elvégző szakértő az előírásoknak megfelelően kesztyűben, védőköpenyben, maszkban és szemüveg-arcvédőben fogadja a pácienseket.

Az eredményeket a beérkezést követően 24 órán belül emailben elküldik a megrendelőnek, ettől csak hétvégi ügyelet esetén térnek el, és megbeszélik a megrendelővel, hogy mikorra számíthat válaszra. Negatív lelet esetén csupán egy emailt kap a megrendelő, a pozitív leletről viszont automatikusan értesítik a Tisztiorvosi Szolgálatot, és az eredeti mintát továbbküldik a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laborjába.

Gyorsteszt is érkezik

Egy hazai forgalmazó a 24.hu cikke szerint jövő héten hozza be hazánkba a Screen Italia olasz egészségügyi cég gyorstesztjét, amely állítólag egy csepp vérből kimutatja a szervezetben termelődő ellenanyag jelenlétét, ám csak a fertőzöttség után 5-6 nappal mutat ki értékelhető eredményt, és ennek a használatához is egészségügyi szaktudás kell.   

Rovatok