Index Vakbarát Hírportál

Az elemzések szerint a jó idő lassíthatja koronavírus terjedését

2020. március 14., szombat 08:22

Szó szerint reménysugarat adhat az új koronavírus terjedésével kapcsolatban egy új tanulmány, amely szerint erős korreláció van a meleg idő és a járvány lassulása között. 

A kutatást a pekingi Csinghua Egyetem közgazdászai és adatelemzői készítették, az adatokat pedig az ország járványügyi hivatalától kapták, így 4711 igazolt esetet tudtak megnézni.  Arra voltak kíváncsiak, hogy ezeknek az eseteknek milyen kapcsolatai voltak más betegekkel, majd nagyon precíz statisztikai elemzéssel, modellezéssel, növekedési görbékkel, időjárási adatok elemzésével és a betegek nyomon követésével a következőre jutottak: 

Az elemzés azt jelzi, hogy magas hőmérséklet és magas relatív páratartalom jelentősen lelassítja a betegség terjedését még a nagyobb népsűrűségű településeken is. 

Vagyis az új koronavírus az elemzések alapján hasonlóan viselkedik, mint az influenza, ez pedig azt jelenti, hogy a nyári időszakban csökkenhet a megbetegedések száma.  

A jelzi és a lelassítja szavak viszont most kiemelten fontosak, ugyanis adatelemzésről van szó, vagyis nem az történt, hogy a vírus fehérjeszerkezetének elemzése után állítják ezt a kutatók, és nem is arról beszélünk, hogy a meleg elpusztítja a vírusokat, vagy hogy azok nem terjednek.

Bár ez így meglehetősen sovány vigasznak tűnhet, de nem az. Már a vírus terjedésének lassulása is örömteli hír lenne, ugyanis így lehetne elérni, hogy mindenki megfelelő orvosi ellátásban részesüljön, és ne legyen túlterhelt az egészségügyi ellátórendszer. 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy bár az északi féltekén most jönnek a melegebb napok, és ha lehet hinni az adatmodellezőknek, akkor a vírus lassulni fog, viszont a déli féltekén jön a tél, így azoknak az országoknak most kell felkészülniük és megtenniük minden óvintézkedést, hogy elkerüljék a vírus rohamos terjedését. 

Borítókép: Martiskó Gábor / Index

Rovatok