Index Vakbarát Hírportál

A Terminátornak tök mindegy, miért öl meg

2020. március 15., vasárnap 06:54

A mesterséges intelligencia manapság olyan varázsszó, amitől megnyílik a befektetők pénztárcája, és egyszerre jön izgalomba minden programozó és startupvezér, sci-fi-író és a filmstúdiók fejesei. Kicsit mindegyik más miatt pörög ezen a témán, de alapvetően mindegyik ugyanazt látja benne: a jövő nagy lehetőségét. Nem csoda, hogy az átlagembernek már maga a fogalom elég homályos, van, akinek a Mátrix Smith ügynökét jelenti, másnak a telefonjában a digitális asszisztenst, megint másnak a Google híres szoftverét, ami a gó nevű játékban megverte a legjobb emberi játékosokat.

Mi is valójában a mesterséges intelligencia? Sőt: mi az intelligencia úgy önmagában? – vetődik fel a kérdés.

Hogy ezt megválaszoljuk, Héder Mihály egyetemi docenst hívtuk segítségül, aki a mesterséges intelligencia filozófiáját kutatja.

A beszélgetés során aztán egy csomó más téma is felmerült, például:

Mi az a podcast és miért jó?

A podcast az interneten bármikor elérhető rádióműsort jelent, ami rendszeresen jelentkezik. A podcasthallgatást okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások segítik, amikkel az adások letölthetők, offline is hallgathatók, és megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Podcastot hallgatni vezetés, házimunka vagy sportolás közben is lehet, míg olvasni nemigen. Az Indexen a támogatóinknak hála egy csomó podcast indult az elmúlt évben, ezúton is köszönjük, hogy ezt lehetővé tették az olvasóink.

(Címlap- és borítókép: Terminátor 3. - A gépek lázadása. Fotó: Imf 3 / Northfoto)

Rovatok