Index Vakbarát Hírportál

Kísérleti állatokon múlik a koronavírus-vakcina sorsa

2020. március 16., hétfő 11:05

Hiába érezzük sokszor úgy, hogy modern életünk eltávolodott a természettől, valójában a koronavírus-világjárvány ébresztett rá minket arra, hogy milyen közel is állunk az állatokhoz. Igaz ez fizikai értelemben, illetve evolúciósan is, hiszen mindkettő kellett ahhoz, hogy a vírus az eredeti gazdáról, a denevérről át tudott ugrani az emberre.

De az állatok a betegség legyőzésében is kulcsszerepet játszhatnak, hiszen mind a vakcina-, mind a terápiafejlesztés a kísérleti állatok vizsgálatán alapszik. Ezért a világ megannyi laboratóriumában versenyt futnak az idővel, hogy olyan állatmodell-törzseket fejlesszenek ki, amelyek az emberhez hasonlóan betegednek meg az új koronavírus fertőzése következtében.

Legfőképpen egerekre van szükség, de szóba jöhetnek még a hörcsögök és a majmok is. Genetikai módosításra lesz szükség ahhoz, hogy ezen állatok immunrendszerét és egyéb életfolyamatait olyanná alakítsák, hogy az emberhez hasonlóan hasson rá a vírus. A kísérleti állatok tesztelését sokan ellenzik, főként a főemlősökét, a kutatók azonban rendkívül aggódnak amiatt, hogy esetleg elégtelen tesztelés nélkül kifejlesztett készítményeket fognak emberek millióinak beadni.

Az sem feltétlenül elegendő, ha az adott állatot képes megfertőzni a vírus, hiszen sokszor a fertőzés nem okoz tüneteket. Az az ideális, ha az állatmodellben az emberhez hasonló megbetegedést vált ki a kórokozó. A 2003-as SARS járvány idején sikerült egy érzékeny egeret kifejleszteni. Kínai kutatók már közöltek arról adatokat, hogy ez az egérvonal érzékeny az új koronavírusra is, és a fertőzés hatására tüdőgyulladás alakult ki nála (hasonlóan az emberhez).

Most a 2000-es évek elején lefagyasztott SARS-ra érzékeny egérvonalak embrióit olvasztják föl, és elkezdik nagy tömegben tenyészteni ezeket az egereket. A Maine állambeli Jackson Laboratórium a világ legnagyobb kísérletiállat-tenyésztője, ők kapták meg elsőként a lefagyasztott egérembriókat, de a vezetők elmondták a New York Timesnak, hogy az igény az egerekre világszerte hatalmas.

(Borítókép: Friso Gentsch / picture alliance / Getty Images Hungary)

Rovatok