Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus még az Északi-sarkon jégbe fagyott hajót sem hagyja érintetlenül

2020. március 16., hétfő 15:29

A koronavírus-világjárvány miatt bevezetett norvég utazási korlátozások ellehetetlenítették a klímaváltozás északi sarkvidékre gyakorolt hatását kutató német kutatóhajónak, a Polarsternnek (Sarkcsillag) ellátmányt szállító, illetve tudományos adatokat gyűjtő repülők működését. Márciusra és áprilisra több mint egy tucat repülőutat terveztek, de most mindet törölték.

De hamarosan még nagyobb bajba kerülhet a projekt. Áprilisban ugyanis meg kéne érkeznie a kutatók következő váltásának, és értelemszerűen el akarják kerülni, hogy koronavírus-fertőzött személy jusson a hajóra. Kérdéses azonban, hogy a norvég hatóságokkal sikerül-e megegyezni az új kutatók előszűréséről és utaztatásáról.

Múlt október óta a Polarstern be van fagyva az északi-sarki jégpáncélba, és azóta sodródva 156 kilométerre megközelítette a sarkpontot. A kutatók nagyjából két hónapos váltásokban telesítenek szolgálatot a hajón, munkájuk során pedig a fedélzeten, illetve a hajó közelében végeznek meteorológiai, geokémiai és más kíséreteket és méréseket.

A hajón végzett vizsgálatokkal párhuzamosan két repülőgép, a Polar 5 és 6 végzett volna kutatórepüléseket, de a legénység egy tagja elkapta a fertőzést, és sok más stábtaggal is találkozott. Az illető csak enyhe tüneteket mutatott, és látszólag mára felgyógyult. A projekt vezetői mégis úgy döntöttek, hogy az összes vele kapcsolatban álló munkatársnak karanténba kell vonulnia.

Erre jött a norvég utazási tilalom, ami végkép megnehezíti a a legénység lecserélését és az ellátmány feltöltését. A kutatócsoport vezetői most alternatív útvonalakat keresnek. Lehetőségként felmerül például egy orosz jégtörő hajó is, amellyel hamarosan tervez találkozni a Polarstern.

(Science)

Rovatok