Index Vakbarát Hírportál

A Minecraftban nyitottak könyvtárat a cenzúrázott híreknek

2020. március 16., hétfő 10:05

A Riporterek Határok Nélkül és más sajtószabadságért küzdő szervezetek aktivistái könyvtárat építettek a Minecraftban a világ különböző országaiban betiltott hírek hozzáférhetőségének biztosítása érdekében. Azért ezt a platformot választották, mert míg a hatalommal kritikus honlapok Oroszországban, Iránban, Szaúd-Arábiában és sok helyen másutt sokszor hozzáférhetetlenek, a Minecraftot (eddig) a cenzorok veszélytelennek tartották, és nem korlátozták.

A Minecraft világának egyik szigetén felépített Cenzúramentes Könyvtár kinézetében is grandiózus (nem csak a benne tárolt dokumentumok száma alapján). Három hónap alatt építették fel az aktivisták, összesen 12,5 millió építőkocka felhasználásával. A szigetet a játék offline verziójába is le lehet tölteni.

Az építésben 24 építő vett részt, akik 16 országból származtak, és összesen 250 munkaóránál többet fordítottak az építésre. Az épület a benne tárolt dokumentumok nélkül is lenyűgöző. Külön szárny van benne Oroszországnak, Vietnámnak, Szaúd-Arábiának, Egyiptomnak, Mexikónak (ahol leginkább a drogkartellek ölik a róluk tudósító újságírókat).

Rovatok