Index Vakbarát Hírportál

Ketyegő bomba a koronavírus Afrikában

2020. március 16., hétfő 18:03

A dél-afrikai elnök, Cyril Rmaphosa televíziós beszédet intézett népéhez, amelyben nemzeti katasztrófának nevezte a covid-19-járványt, és rendkívüli állapotot léptetett életbe. Ez nagyon hasonló értékelés ahhoz, amit az európai, illetve ázsiai államfőktől lehetett hallani az elmúlt héten. Viszont első látásra mégis furcsa lehet, mert Afrika Szaharától délre eső részét a fertőzés eddig jórészt megkímélte.

De ez az időszak úgy tűnik, véget ért. Dél-Afrikában 10 nap alatt 61-re emelkedett a fertőzöttek száma, naponta jelenik meg a fertőzés újabb afrikai országokban. Mára 23 államban van jelen a vírus. Bruce Bassett, a Fokvárosi Egyetem adatkutatója a Science-nek a helyzetről elmondta,hogy

attól tartok, ez itt egy ketyegő bomba.

Afrikában általánosan rosszabbul fejlett az egészségügyi ellátórendszer, mint a nyugati világban, ráadásul a lakosság számos egyéb fertőző betegséggel is küzd. Ugyanakkor melegebb van, mint járvány által súlyosan érintett térségekben, ami adhat némi reményt. De ez sem fog egyértelműen segíteni.

A kutatók bevallják, hogy igazából fogalmuk sincs, hogy a covid-19 hogyan fog viselkedni Afrikában. Mára legalább 40 országban kiépült a tesztelőkapacitás, holott két hónapja még csak két afrikai országban álltak rendelkezésre egyáltalán tesztek.

Az afrikai országok leginkább abban bízhatnak, hogy rendkívül fiatal a népességük, márpedig az eddigi tapasztalatok szerint minél fiatalabb valaki, annál könnyebben átvészeli általában a betegséget. Míg Kínában a lakosság 12 százaléka idősebb, mint 65 év, addig ez az arány Afrikában mindössze 3 százalék.

Sajnos azonban sokkal több a negatív körülmény. Egy 2015-ös felmérés szerint Kenyában (amely messze nem a legszegényebb afrikai ország) 50 millió lakosra jutott 130 intenzív osztályos kórházi ágy és 200 intenzív ellátásra kiképzett ápoló.

A jelenlegi helyzetben, amikor számos ország exporttilalmat rendelt el a járványügyi védekezéshez kellő orvosi eszközökre, gyógyszerekre, arra sem számíthatnak, hogy sok külföldi adomány fog érkezni, mint ahogy ez az afrikai krízishelyzetek esetén korábban megszokott volt.

Rovatok