Index Vakbarát Hírportál

Egy sor cég ajánl fel ingyenes online segítséget a tanároknak

2020. március 16., hétfő 16:47

Hétfőtől üresek az iskolaépületek, a közoktatás átköltözik a virtuális térbe a koronavírus miatt. A digitális átállás mindenkinek óriási kihívást jelent, a magyar közoktatás nagy részében a digitális oktatás idáig legfeljebb mutatóban jelent meg egy-egy elemével. Rendszerszinten a magyar pedagógia nem tart ott, amire most egyik napról a másikra rákényszerül: át kell állnia egy teljesen új felületre, ahol sem a rutinszerűen alkalmazott pedagógiai módszertan nem működik automatikusan, sem a szükséges technikai tudás nincs készségszinten miden pedagógusnál.

Miközben sok tanár és munkaközösség próbál meg ötletekkel segíteni egymásnak, van elérhető szakmai segítség is. A Digitális Témahét ezen a héten egy sor online előadáson, webináriumon ismerteti meg célzott segítséggel a tanárokat az olyan komplex digitális oktatási felületek működésével és a bennük rejlő lehetőségekkel, mint az eKRÉTA, az MS O365-Teams, a Google Tanterem vagy például a Hashtag.school. Az IVSZ, vagyis az Informatikai Vállalkozások Szövetsége szintén akcióba lépett. Arra kérik a 400 tagvállalatukat és a digitális gazdaság szereplőit, hogy gondolják végig, milyen módon (eszközökkel, szolgáltatásokkal, szakértői kapacitásokkal) tudnának hozzájárulni az oktatás folyamatosságának biztosításához. A felhívásra idáig 19 felajánlás érkezett, de ez a szám valószínűleg gyorsan emelkedni fog.

Közben lépett a Codecool Programozóiskola is, melynek diákjai és mentorai szintén felajánlották a segítségüket. Előzetes időpontfoglalási felületükön elsősorban tanárok, illetve szülői munkaközösségek jelentkezését várják konzultációra. Bármilyen informatikai természetű (például telepítési, beállítási, vagy más gyakorlati távoktatási) kérdésben rendelkezésre állnak, hogy „minél hamarabb maximális sebességre kapcsolhasson a magyar közoktatás új munkarendje”.

„A Codecool már egy hete átállt a digitális oktatásra, és az ennek során szerzett tapasztalataink megosztásával szeretnénk segítséget nyújtani a közoktatásban résztvevőknek. Abból indultam ki, hogy még ahol a digitális eszközök rendelkezésre is állnak, valószínűleg ott is jól jön a tapasztalat, hogyan kell ezeket használni és kihasználni a jelenlegi helyzetben” – mondja Kovács Krisztián, a program kezdeményezője.

Nem kizárt, hogy sokan most találkoznak először ilyen profi kollaborációs eszközökkel, és mivel nekünk készség-szinten megy ezek használata, így rengeteget tudnánk segíteni a közoktatásban dolgozóknak.

A diákokkal és mentoraikkal folytatott codecoolos konzultációra  online felületen lehet időpontot foglalni.

Rovatok