Index Vakbarát Hírportál

Mit lehet tudni az ibuprofén koronavírus-betegségre gyakorolt hatásáról?

2020. március 17., kedd 19:21 | négy éve frissítve

Az információk ellentmondóak, ezzel kell kezdenünk. A francia egészségügyi miniszter, Oliver Véran, aki civilben neurológus orvos, a minap azt írta ki a Twitterre, hogy 

A gyulladásgátló gyógyszerek szedése (ibuprofén, kortizon...) lehetséges, hogy súlyosbítja a fertőzés [okozta betegséget]. Ha lázas, szedjen paracetamolt. Ha már eddig is szedett gyulladáscsökkentő gyógyszereket, kérje orvosa tanácsát.

A vélemények erősen megoszlanak arról, hogy mennyire volt megalapozott ez a tanács. Ian Jones, a Readingi Egyetem virológusa a Guardiannek nyilatkozva így értékelte a rendelkezésre álló adatokat: "Én nem javasolnám [az ibuprofént]. Meggyőző tudományos bizonyíték van arról, hogy az ibuprofén súlyosbítja, illetve elnyújtja a betegséget."

A Southamptoni Egyetem kutatója, Paul Little is egyetért ezzel: "Az az általános érzésem, hogy a francia tanács meglehetősen megalapozott. Ma már számos vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a hosszan tartó, illetve több komplikációval járó légzőszervi fertőzések gyakoribbak akkor, ha a beteg nem szteroid típusú gyulladásgátló szereket szed."

Little vezetésével egy vizsgálatban feltárták, hogy azok a légzőszervi fertőzésekkel küzdő betegek, akik orvosa ibuprofént írt fel paracetamol helyett, nagyobb valószínűséggel szenvedtek később komolyabb komplikációkban. A kutató szerint ez azért van, mert a gyulladás a szervezet védekezőrendszerének eszköze arra, hogy legyőzze a fertőzéseket. Ha ezt gátoljuk, azzal rontjuk a saját esélyeinket. Ugyanakkor más kutatók szerint az új koronavírus-fertőzést az teszi bizonyos esetekben kifejezetten veszélyessé, hogy túlzott gyulladás alakul ki a tüdőben. Vagyis egymásnak ellentmondó információkat lehet olvasni - úgy hogy ezek forrásai egyenként megbízhatónak számítanak.

Figyelembe kell venni, hogy ezek a vizsgálatok egyikét sem konkrétan a covid-19 betegséggel végezték, hanem hasonló légúti fertőzésekkel. A brit közegészségügyi hivatal szerint jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő kutatási adat ahhoz, hogy az embereknek láz esetén ne javasoljanak ibuprofént:

Jelenleg nincs leközölt tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az ibuprofén növeli a covid-19 fertőzés elkapásának esélyét, vagy súlyosabbá teszi a megbetegedést. Ahogy arra sincs megfelelően egyértelmű bizonyíték, hogy az ibuprofén egyéb légzőszervi betegségeket súlyosabbá tenne.

Muge Cevik, a skót St Andrewsi Egyetemről így értékelte a francia miniszter tweetjét: "Mélyen aggaszt ez  bátor kijelentés. Nincs tudtommal tudományos bizonyíték arra, hogy az ibuprofén súlyosbítaná a covid-19 kimenetelét." Ugyanezt nyilatkozta a CNN-nek több más kutató is, akik azt hangsúlyozták, hogy több vizsgálatra van szükség, hogy dönteni tudjunk a kérdésben. Viszont azzal többen egyetértettek, hogy általában a paracetamolt érdemes előnyben részesíteni az ibuprofénnel szemben.

Az egyik leggyakrabban alkalmazott ibuprofén hatóanyagú láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer, a Nurofen gyártója, a Reckit Benckiser (RB) közleményben reagált a felvetésre. Ebben így írnak:

Az ibuprofen és a paracetamol indokolt használatát jelenleg a legtöbb egészségügyi hatóság javasolja Európában a COVID-19 tüneteinek kezelésére. A RB nem ismer olyan evidenciát, amely alátámasztaná, hogy az ibuprofen hátrányosan befolyásolná a koronavírussal fertőzött betegek állapotát. Az ibuprofén COVID-19 megbetegedés során történő alkalmazásával összefüggésben a RB nem kapott új biztonsági bejelentést, illetve nem is vesz részt nem kívánatos esemény vizsgálatában.

Névtelenséget kérő farmakológus szakértő forrásunk véleménye szerint valóban nem állnak rendelkezésre egyértelmű bizonyítékok arról, hogy az ibuprofén súlyosbítaná a vírusos megbetegedések lefolyását. Ugyanakkor az is igaz, hogy vannak egyedi esetek, amelyek óvatosságra adnak okot. Így elővigyázatosságból indokolt lehet inkább a paracetamol alkalmazása.

FRISSÍTÉS: Az OGYÉI az új információk alapján átalakította a témában kiadott közleményét. Alul az új közleményt olvashatják.

A dilemmáról megkérdeztük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, akik a következőt válaszolták (ez azóta megjelent a honlapjukon is):

Az EMA tudatában van a közösségi médiában megjelent híreknek, amelyek szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID), például az ibuprofen, súlyosbíthatják a koronavírus betegség (COVID-19) tüneteit.

Jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy összefüggés állna fenn az ibuprofen és a COVID-19 súlyosbodása között. Az EMA szorosan nyomon követi a helyzetet, és felülvizsgál minden új információt, amely a kérdés kapcsán a pandémiával összefüggésben tudomására jut.

Az EMA Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) 2019 májusában elkezdte a nem szteroid gyulladáscsökkentő ibuprofen és a ketoprofen felülvizsgálatát a francia gyógyszerhatóság (ANSM) tanulmányát követően, amely szerint ezek a gyógyszerek súlyosbíthatják a bárányhimlő (varicella) és egyes bakteriális fertőzések tüneteit. Számos NSAID készítmény kísérőirata már tartalmazza a figyelmeztetést, hogy gyulladáscsökkentő hatásuk elfedheti a súlyosbodó fertőzés tüneteit. A PRAC felülvizsgálja az összes rendelkezésre álló adatot, hogy megvizsgálja, vajon szükség van-e további intézkedésre.

A koronavírus betegség kezelésénél a láz- vagy fájdalomcsillapítás megkezdésekor a betegeknek és az egészségügyi szakembereknek mérlegelniük kell az összes rendelkezésre álló kezelési lehetőséget, beleértve a paracetamolt és a nem szteroid gyulladáscsökkentőket is. Minden gyógyszernek megvannak a maga előnyei és kockázatai, amelyek szerepelnek a kísérőirataikban is, és amelyeket figyelembe kell venni a nemzeti irányelvekkel együtt. Az Európai Unióban ezek többsége a paracetamolt ajánlja elsőként láz vagy fájdalom csillapítására.

A nemzeti klinikai irányelvekkel összhangban a betegek és az egészségügyi szakemberek folytathatják az NSAID-ok (például az ibuprofen) alkalmazását a jóváhagyott kísérőiratoknak megfelelően. A jelenlegi ajánlás szerint ezek a gyógyszerek a lehető legrövidebb ideig a legkisebb hatékony adagban alkalmazhatók.

Ha bármilyen kérdése lenne, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével. A fentebb leírtak alapján nincs semmi ok arra, hogy az ibuprofent szedő betegek megszakítsák kezelésüket. Ez különösen fontos azoknál a betegeknél, akik krónikus betegségek kezelésére szednek ibuprofent vagy más NSAID gyógyszert.

Az ibuprofen és a ketoprofen folyamatban levő PRAC felülvizsgálatával kapcsolatban az EMA hangsúlyozza, hogy mielőbb epidemiológiai vizsgálatokat kell végezni annak érdekében, hogy megfelelő bizonyítékot szolgáltassanak az NSAID-ok COVID-19 betegség kimenetelére gyakorolt bármilyen lehetséges hatására vonatkozóan. Az Ügynökség felveszi a kapcsolatot az érdekelt felekkel és kész aktívan támogatni ezeket a tanulmányokat, amelyek a későbbiekben hasznosak lehetnek a jövőbeni kezelési ajánlások kialakításához.

Az EMA további információkat fog nyújtani szükség szerint, illetve a PRAC felülvizsgálatának befejezése után.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok