Index Vakbarát Hírportál

Több millió utast érintenek a légitársaságok járattörlései

2020. március 17., kedd 12:21

Hatalmas mértékben visszaesett a világ légi forgalma, a járattörlések több millió embert érintenek, és a legveszélyeztetettebb karanténzónákban van olyan reptér, ahonnan a járatoknak mindössze 7 százaléka száll fel – derül ki a Wired összesítéséből.

A Flightradar24 vizualizációján jól látszik a légi forgalom változása Európában az elmúlt egy hónapban:

De hasonlóan látványos a visszaesés az Egyesült Államok légterében is, miután Donald Trump megtiltotta az európaiak beutazását az országba:

A Wired azt írja: míg újév napján még 14 510 repülő szállt fel vagy szállt le Kínában, addig ez a szám március 11-én már csak 5991 volt. Ehhez képest még további visszaesések várhatóak, az amerikai Virgin Atlantic például bejelentette, hogy járatai négyötödét törli, és nyolc hét fizetés nélküli szabadságra küldi a munkatársakat. A British Airways 75 százalékkal tervezi csökkenteni a kapacitását, és jelentős ritkításra készül a Ryanair és az Easyjet is.

A világ légitársaságainak 80 százalékát képviselő International Air Transport Association szerint

ez a valaha volt legnagyobb visszaesés a légitársaságok történetében.

A Wired és a Flightradar24 gyűjtése szerint

De csupán az, hogy Donald Trump elnök megtiltotta a beutazást az Egyesült Államokba Európából, 7280 járatot és több millió utast érint.

Lazán kapcsolódik a témához annak az osztrák magánrepülő-pilótának az akciója, aki Bécsújhelyről indulva, egy 24 perces, 113 kilométeres légi út során kiírta az égre, hogy

STAY HOME,

azaz „Maradj otthon!”. Ha a légitársaságokon múlik, ezt mindenesetre egyre több utas meg is fogja tenni.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok