Index Vakbarát Hírportál

Egy brit víruskutató már 20 ezer halottal számol

2020. március 18., szerda 17:02

A koronavírus gyorsabb terjedéséről szóló legutóbbi  brit kormánybejelentés után tudományos újságírók gyűltek össze a Wellcome Trust épületében Londonban, és elképesztő dolgokat hallottak Neil Fergusson professzortól, az Egyesült Királyság egyik legnevesebb víruskutatójától és tanácsadójától. A tudós többek közt azt magyarázta el, hogy miért ér majd fel a győzelemmel, ha a koronavírusnak 20 ezer áldozata lesz az országban.

Azért, mert ennek az alternatívája 260 ezer halott.

Amint a brit kormány sajtótájékozatóján is elhangzott, friss adatok alapján változtatni kellett a vírussal kapcsolatos stratégián, és egészen addig fenn kell tartani az emberek közti távolságtartást, amíg nem lesz vakcina vagy gyógymód a koronavírus ellen, ami akár egy éves időtartamot is jelenhet. Ha túl korán enyhítenek a szabályokon, sokkal többen meghalnak.

A nyilvánosságra hozott adatokból kiderült, hogy amennyiben nem kezelik a járványt, az a legrosszabb esetben több mint félmillió ember halálát jelentené. A modell arra is rámutatott, hogy elképesztő hiányosságok vannak a brit egészségügyi rendszerben.Súlyos esetek ellátására alkalmas ágyból csupán 7 jut 100 ezer brit lakosra, ami még a drámai helyzetbe került Olaszországban is kétszer több, Németországban pedig 30 ágy jut ugyanennyi emberre.

Számításaik szerint a teljes lakosságnak akár a 4,4 százaléka is kórházi kezelésre szorulhat, ami a 80 év fölöttiek esetében 27,3 százalék. Azt feltételezik, hogy a kórházba kerülők 30 százaléka lehet súlyos eset.

Ha megmaradtak volna az eredeti brit stratégia mellett, amely csak enyhén korlátozta a lakosság mozgását, az a modellek alapján 260 ezer halálesetet eredményezett volna, valamint egy túlterhelt egészségügyi rendszert.

Az Egyesült Királyságban eddig 1950 koronavírusos esetet regisztráltak, 71 halálos áldozata volt a vírusnak, és több mint ötvenezer embert teszteltek.

(Telegraph)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok