Index Vakbarát Hírportál

Az Oxfordi Egyetem félórás koronavírus-tesztet fejlesztett ki

2020. március 18., szerda 22:24

Az Oxfordi Egyetem mérnöki kara, együttműködve az egyetem Kínában létesített kutatóközpontjával olyan koronavírus-tesztelő technológiát dolgozott ki, amely fél óra alatt is megbízható eredményt ad - adta hírül az egyetem közleménye.

Az új tesztről azt állítják, hogy nemcsak sokkal gyorsabb, mint az eddigi, legalább másfél-két órát igénybe vevő vizsgálati eljárások, de bonyolult berendezések sem kellenek hozzá. A fejlesztésért felelős kutatócsoport vezetője, Wei Huang elmondta, hogy a teszt beépített ellenőrző mechanizmusokkal van ellátva a fals negatív és a fals pozitív eredmények kiszűrésére, így egészen pontos eredményt ad.

Emellett a teszt igen érzékeny is, így a fertőzöttek már a fertőzés korai szakaszában azonosíthatók (és izolálhatók) a segítségével. A vizsgálat a vírus specifikus RNS-szakaszainak felismerésén alapszik. A teszthez mindössze fűtésre van szükség, ami stabil hőmérsékletet tart fenn az RNS-t DNS-sé alakító enzim, illetve a DNS-t felszaporító enzim működéséhez. Az eredmények pedig szemmel láthatóvá válnak.

A tesztkészleteket valós betegek és negatív személyek mintáin validálták, és minden esetben pontos eredményt adott. A kutatók most olyan berendezés tervezésébe kezdtek, amely már a fűtést is magába foglalja, és akár kórházakban, reptereken vagy bárhol lehet majd alkalmazni. A nagy léptékű klinikai tesztelést az Egyesült Királyságban kezdik meg hamarosan.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok