Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Alfred Worden, az Apollo-15 űrhajósa

2020. március 18., szerda 20:43

Alfred Worden az Apollo-15 parancsnoki modulját irányította, így 74-szer kerülte meg a Holdat 1971-ben (de nem lépett a felszínére). Viszont ő volt az első űrhajós, aki mélyűri űrsétát tett (vagyis a Földtől távol lépett ki az űrhajóból). Az Apollo-15 visszaútján bujt szkafanderbe, és gyűjtötte be az űrhajó külső fényképezőgépeinek kazettáit.

Worden a West Point-i elit katonai akadémián tanult, majd űrhajózási mérnökként diplomázott a Michigani Egyetemen - vagyis minden körülmény adott volt, hogy űrhajós váljék belőle.

Vadászpilótaként szolgált számos amerikai légierő-bázison, mielőtt a NASA-hoz szegődött volna. Ott egyike volt azon 19 űrhajósnak, akiket a NASA 1966-ban kiválasztott az Apollo-programra. Az Apollo-9 földi kiszolgálócsapatának tagja, majd az Apollo-12 tartalék parancsnokimodul-pilótája volt, mielőtt az Apollo-15-tel valóban az űrbe emelkedhetett 1971. július 26. és augusztus 7. között.

Worden szerepel a Guinness-rekordok könyvében is, mint a legizoláltabb emberi lény, vagyis az az ember, aki a legtávolabb tartózkodott bármely más embertől. Ez akkor következett be, amikor a parancsnoki modulban a Hold körül keringve egy pillanatban 3597 kilométerre távolodott el asztronauta társaitól.

88 éves korában, álmában hunyt el.

Rovatok