Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus ellen is hatékony egy japán influenzagyógyszer a kínai kormány szerint

2020. március 18., szerda 08:51

Szárnyalnak a tőzsdén a japán Fujifilm Holdings részvényei, miután a kínai kormány kedden bejelentette, hogy az általuk gyártott, alapvetően influenza ellen kifejlesztett Avigan nevű gyógyszer a tesztek alapján felgyorsította a koronavírusos betegek felépülését – írja a Reuters.

Az Avigant, vagy más néven Favipiravirt a Fujifilm egyik leányvállalata, a Fujifilm Toyama Chemical gyártja 2014 óta, a cég szóvivőjének elmondása alapján kizárólag a japán kormány megrendelésére. A gyógyszer iránt ugyanakkor most jelentősen megnőhet a kereslet, Csang Hszinmin, a kínai tudományos és technológiai miniszter egyik tisztviselője ugyanis kedden egy sajtótájékoztatón elmondta, 

a gyógyszer látható mellékhatások nélkül, hatékonyan segítette a koronavírusos betegek felépülését.

Csang elmondása szerint a kísérletek során egyértelműen gyorsabban felépültek azok, akik megkapták azt, ezért Peking már el is kezdte ajánlani a gyógyszert a koronavírus ellen. Ugyan Japánban az Avigant csak a kormány kérésére vetik be – és korábbi tanulmányok alapján a gyógyszer magzati halált vagy torzulást is okozhat, és spermával is átadható –, Kínában egy korábbi megállapodás, illetve a tavaly lejárt szabadalom miatt nincs akadálya az előállításának.

A gyógyszer tesztelését hamarosan Japánban is megkezdik majd, az eredményekre azonban még hónapokat kell majd várni. A Fujifilm részvényeinek árfolyama 15 százalékot nőtt szerda reggelre a bejelentés hatására, az azonban egyelőre nem egyértelmű, hogy jól fog-e járni a cég azzal, ha Kínában elkezdik gyártani a gyógyszert.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok