Index Vakbarát Hírportál

EU: Kapcsolja le a hd felbontást a Netflix és a Youtube

2020. március 19., csütörtök 10:41

Ugyan a távközlési vállalatok továbbra is kitartanak amellett, hogy az internetes infrastruktúra képes kiszolgálni a koronavírus-járvány miatt jelentősen megnövekedett igényeket, az Európai Unió azonban a jelek szerint szeretne biztosra menni, arra kérték ugyanis streamingszolgáltatókat, hogy limitálják az adatforgalmukat – írja a Financial Times.

Thierry Breton, az Európai Bizottság egyik, digitális politikájáért felelős biztosa szerda este arról beszélt, hogy a távközlési cégeknek és a streamingszolgáltatóknak közös felelőssége van abban, hogy ebben a helyzetben is garantálják az internetszolgáltatás megfelelő működését. Éppen emiatt azt javasolta, hogy a Netflixhez és a YouTube-hoz hasonló platformok

A szakemberek aggodalma nem is alaptalan, a szélessávú hálózatok ugyanis alapvetően csak a forgalom átmeneti megugrásaira vannak felkészítve, nem arra, hogy huzamosabb ideig elviseljék a videókonferenciákkal, online tanuló diákokkal és a szabadidejüket is a neten töltő emberekkel járó folyamatos terhelést. Mark Zuckerberg, a Facebook vezére elmondta, hogy a közösségi médiában egyes szolgáltatásoknak a duplájára nőtt a használata az elmúlt időszakban, a távközlési cégek szakemberei pedig a csúcsidő jelentős időbeni széthúzódásáról beszélnek, ami a hálózatok folyamatos leterheltségével jár.

A Netflix szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, értik a problémát, és azt is, hogy Breton miért hívta fel a figyelmet az internet megfelelő működésének garantálására ebben a nehéz időszakban. Mint mondta, évek óta foglalkoznak már azzal, hogy a lehető leghatékonyabban használják ki a hálózati erőforrásokat, és van is egy megoldásuk a szolgáltatók számára, amivel a felhasználókhoz közelebb tárolhatják a könyvtárukat, ezzel levéve némi terhet a hálózatokról.

Rovatok