Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk: A Tesla hajlandó lélegeztetőgépeket gyártani, ha hiány van

2020. március 19., csütörtök 11:07

Elon Musk elég komoly kritikákat kapott az elmúlt napokban, miután a Kalifornia több megyéjében elrendelt zárlat ellenére is csak szerdán, a seriff kifejezett kérésére fogta vissza a termelést az államban található Tesla-üzemében. Az továbbra sem egyértelmű, hogy ez hogy fogja befolyásolni az autógyártást, Musk tweetjei alapján azonban nincs kizárva, hogy a gyárban átmenetileg átállnak majd a lélegeztetőgépek előállítására – írja a Forbes.

A Tesla és a SpaceX vezére egy rajongó kérdésére válaszolva mondta el, hogy hajlandó lélegeztetőgépeket gyártani, ha hiány lesz ezekből. Mikor felhívták a figyelmét arra, hogy jelenleg is hiány van belőlük, azt is hozzátette, hogy a Tesla most is gyárt bonyolult szellőzőrendszereket, a SpaceX pedig szintén felszereli a légzést segítő rendszerekkel az űrhajóit. Mint mondta, a lélegeztetőgépek gyártása egyáltalán nem bonyolult, de kell némi idő ahhoz, hogy átálljanak a gyártásukra.

Musk ajánlata nem példa nélküli, a General Motors vezérigazgatója, Mary Barra már a Fehér Ház gazdasági tanácsadójának, Larry Kudlownak is felvetette, hogy a koronavírus-járvány miatt álló üzemeiben gyárthatna lélegeztetőgépeket. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Tesla vezére megkereste már a hatóságokat az ügyben, az ugyanakkor egyértelmű, hogy ezzel némileg javíthat a napokban megtépázódott renoméján.

A Tesla kaliforniai gyára kedden még teljes gőzzel működött – bár egy, az alkalmazottaknak küldött memóban felmerült, hogy bárki elmehet szabadságra, aki rosszul érzi magát, vagy ebben a helyzetben nem szeretne bemenni dolgozni –, és ugyan szerdán hatósági nyomásra 2500-ra csökkent a dolgozók száma, az üzemben továbbra is zajlott az autók gyártása. Ray Kelly, a helyi seriffhivatal szóvivője elmondta, az ő értelmezésükben ez még mindig nem az alapműködéshez feltétlenül szükséges szint – abban ugyanis lényegében csak a karbantartók, a munkaügyekkel foglalkozók és a bérszámfejtők dolgozhatnának az üzemben –, ezen pedig mindenképpen változtatniuk kell, a Tesla ugyanis nem tartozik a létfontosságú kategóriába.

Rovatok