Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: az eddig ismertnél kisebb lehet a vuhani halálozási arány

2020. március 19., csütörtök 20:55 | aznap frissítve

Szerdáról csütörtökre már nem regisztráltak új koronavírusos megbetegedést a járvány kiindulási pontjának tekintett Vuhanban, ami azt jelzi, hogy a kínai hatóságok sikeresen megállíthatták a fertőzés terjedését.

Kínában, főként Hupej tartományban ugyan még 34-gyel növekedett csütörtökre a betegek száma, ám Kínában már lecsengőben van a járvány, ami eddig náluk 80 928 embert fertőzött meg, és 3245 beteg életét követelte.

Egy friss kutatás szerint viszont az eddigi ismert számnál jobb lehet a vuhani halálozási arány – az újonnan közölt adatok szerint 1,4%-os mortalitás lehet a valós, miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt heti számai szerint a diagnosztizált esetek halálozási aránya 3,4 százalék.

Szakemberek azonban úgy vélték, hogy ennél jelentősen alacsonyabb lehet az arány, mivel a tesztelési kapacitás korlátozott volta miatt jóval több lehet a megbetegedések száma az ismert adatoknál. Kínai kutatók a The Nature Medicine folyóiratban közzétett tanulmányukban a vuhani Covid-19 megbetegedésekről feljegyezett nyolc különböző – állami és magán – adatbázist tanulmányoztak, és arra a megállapításra jutottak, hogy a Covid-19-fertőzés halálozási valószínűsége 1,4 százalék.

„Kihívás megbecsülni a valódi esetszámokat egy túlterhelt egészségügyi rendszerben, amely nem tudja hatékonyan megállapítani az eseteket” – idézi az MTI a tanulmányt.

Február 29-ig a szárazföldi Kínában 79 394 megerősített koronavírusos beteg volt és 2838-an haltak meg, ami azt jelenti, hogy a diagnosztizált betegek 3,54 százaléka hunyt el. De mint a szerzők írták, az adathalmazból hiányoznak az enyhébb esetek, amikor egyáltalán nem jelentkezik a fertőzés tünete, vagy kevés tünet lép fel, és úgy vélték, hogy számításaik jobb utat jelentenek a vírus és az általa okozott probléma vizsgálatára.

A Hongkongi Egyetem tekintélyes járványtani szakembere, Joseph Vu vezette kutatás vizsgálta a korosztályok szerinti halálozási arányt is: a 30-59 év közötti korosztályhoz képest az 59 év fölöttiek körében 5,1-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki meghal a fertőzésben. A 30 év alattiak esetében 60 százalékkal kisebb a valószínűsége a fertőzés okozta elhalálozásnak a középkorúakhoz képest.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok