Index Vakbarát Hírportál

Kiberbiztonsági tippek a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól járvány idejére

2020. március 20., péntek 15:50

A netes csalók a járvány alatt nem pihennek, sőt, meglovagolják az emberek félelmét – fejti ki közleményében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NKI). Február óta megnövekedett az adathalászok és álhírterjesztők tevékenysége, és gyakran nemzetközi szervezeteknek adják ki magukat, hogy hozzáférjenek személyes- és banki adatainkhoz, vagy hogy pénzt facsarjanak ki belőlünk.

A nemzetközi és a hazai közegészségügyi, járványügyi intézmények, kormányzati szervek nem küldenek a fentiekhez hasonló információkat emailen keresztül, nem kérnek be érzékeny adatokat, és nem kérik bejelentkezési azonosítók megerősítését, megváltoztatását

– írják a közleményben.

Azt javasolják, hogy

Sok alkalmazás is letölthető, ami a leírás szerint a vírus terjedését mutatja be, de a KI szerint jobb, ha senki nem telepít ilyesmit, mert könnyen zsarolóprogram kerülhet a készülékre. Ha valaki kíváncsi a vírus aktuális állására, ebben a cikkben összegyűjtöttük a fontos tudnivalókat.

A távmunka közben is érdemes figyelni a munkahelyünk kiberbiztonságára, így az NKI honlapján összegyűjtött tanácsokat a vállalatok számára, valamint weboldalukon tájékozódhatunk népszerű szoftverek ismert biztonsági réseiről.

Rovatok