Index Vakbarát Hírportál

Magyarország pár év múlva önfenntartó lehet koronavírus-gyógyszerből

2020. március 20., péntek 09:21

300 millió forintos támogatást kapott a hazai koronavírus elleni gyógyszeren dolgozó konzorciumírja a Népszava. A lapnak Kacskovics Imre, a projekt vezetője beszélt arról, hogy mire számíthatunk a magyar kutatók összefogásától.

A jelenlegi elképzelés szerint nem egy oltásról lesz szó, hanem egy intravénás infúzióról, amit megelőzésre és gyógyításra is fel lehet majd használni. Az új molekula akár három-négy hétig is szervezetben marad, így hosszú távú védelmet nyújthat a koronavírus ellen.

Mivel a gyógyszer még nem létezik, nem tudni, milyen mellékhatásokkal jár, bár a felhasznált molekula egyik hasonló formája már szerepel vérnyomáscsökkentő kutatásokban.

„Mi azt reméljük, hogy másfél év múlva lehetőleg eljutunk a klinikai vizsgálatokig. E fehérje terápiás alkalmazhatóságát majd akár többéves klinikai vizsgálatokkal lehet igazolni."

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok