Index Vakbarát Hírportál

40 méteres aszteroida száguld a Föld felé

2020. március 20., péntek 09:05

Egy 40 méter átmérőjű aszteroida száguld a Föld felé – írja az International Business Times. A NASA Föld-közeli objektumokat vizsgáló központja (CNEOS) folyamatosan figyeli a 2020 FB2-nek elkeresztelt aszteroidát, ami március 20-án kerül közel a bolygónkhoz.

A 2020 FB2 közel 39 ezer km/h-val szeli az űrt, és az Apollo család tagja. Ez azt jelenti, hogy a Nap körüli pályájából adódóan keresztezi a Földét. Ez a konkrét szikladarab a Mars és a Vénusz pályáját is keresztezi.

Egyelőre nem egyenesen a Föld felé repül, ahhoz, hogy elérje, egy kicsit irányt kell váltania (ami előfordulhat). A méretéből és sebességéből adódóan ha el is éri a Földet, nem fog becsapódni, még a légkörben, 9-16 ezer méteres magasságban szétrobban majd.

Ez feltűnő lesz, ugyanis a robbanásban hatvan atombombának megfelelő kinetikus energia szabadulhat fel.

Ennek a nagy részét felfogja a légkör, de közvetlenül a robbanás alatt megsérülhetnek a járókelők és az épületek.

A CNEOS mérései szerint a 2020 FB2 péntek este 23:24-kor keresztezi majd a Föld pályáját, irányváltás nélkül 2,2 millió kilométeres, azaz 0.01489 csillagászati egységnyi távolságban. Ha most simán elhalad a bolygó mellett, akkor legközelebb 2038. február 21-én keresztezik majd egymás útját, a jelenlegi számítások szerint akkor 0.48768 csillagászati egység, azaz 72 millió kilométeres távolságban.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok