Index Vakbarát Hírportál

Semmelweis Ignáccal hirdeti az egész világon a kézmosás fontosságát a Google

2020. március 20., péntek 07:47

48 órán keresztül hirdeti globálisan a kézmosás fontosságát a Google a főoldalán egy olyan kis animációval, amelyben Semmelweis Ignác kapja a főszerepet. 

1847-ben ezen a napon nevezték ki Semmelweist a bécsi közkórház szülészeti klinikájának vezető professzorává. Itt bizonyította, hogy az orvosoktól megkövetelt kézfertőtlenítés jelentősen csökkenti a betegségek terjedését.

Ez az az üzenet, amit a világjárvány kapcsán nem győz hangsúlyozni az Egészségügyi Világszervezet sem. 

A bécsi közkórházban és Európában egy titokzatos és ismeretlen fertőzés, a gyermekágyi láz okozott kiugróan magas halálozási rátákat a szülészeti osztályok anyái között. 

Semmelweis alapos vizsgálat után rájött, hogy a kór egy fertőzés következménye, és a fertőzést az orvos keze terjeszti, miután korábbi műtétek és boncolások után a szülésnél segítkeznek. 

Bár kollégái kezdetben szkeptikusan fogadták a kézmosás ötletét, Semmelweis kötelezte az orvosi személyzetet, hogy mossanak kezet a betegek vizsgálata előtt, aminek eredményeként a fertőzések száma zuhanni kezdett az osztályán.

 

Manapság Semmelweist úgy említik, mint „a fertőzés elleni küzdelem atyját”, akinek nemcsak a szülészet, hanem maga az orvosi szakma forradalmasítása is köszönhető. És aki megmutatta, hogy a kézmosás az egyik leghatékonyabb módszer a betegségek terjedésének megakadályozására.

Nem csak akkor, most is, ezért minél gyakrabban és alaposabban mosson kezet szappannal. 

A helyes technikáról stílszerűen a Semmelweis Egyetem emlékezik meg ebben a videóban. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok